Telerik Academy

Сподели тази страница

UX дизайн

Имате усет към детайлите и искате да разберете какво стои в основата на ангажиращото потребителско изживяване (UX)? Включете се в поредица от открити семинари на тема „UX дизайн“, които стартират на 1 юни в Телерик Академия.

По време на семинарите ще се запознаете с основните принципи и практики за изграждане на интуитивен потребителски интерфейс, подобряващ взаимодействието с посетителите и цялостното изживяване. Ще усвоите добри практики за създаване на адаптивен (responsive) дизайн за мобилни устройства и ще натрупате ценни практически умения. Лектори ще бъдат специалисти с богат опит в сферата на потребителското изживяване. Обученията са подходящи за хора с интерес към UX и графичния дизайн и без предишен опит в областта.


Как да се запишете

Семинарите стартират на 1 юни 2017 г. и ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 18:00 ч в зала Enterprise в учебния център на Телерик Академия. Желаещите да участват е необходимо да се регистрират за всеки от семинарите, които искат да посетят. Броят на местата е ограничен.

Дата

Тема

Лектори

1 юни 2017 г.,
18:00 ч

Взаимодействие човек - компютър (Human Computer Interaction) - кратка история

Нина Заякова

Разгледайте материалите

6 юни 2017 г.,
18:00 ч

UX интро


Васил Йорданов
Светлин Николаев

Разгледайте материалите

8 юни 2017 г.,
18:00 ч

Дизайн на взаимодействието.
Основни принципи.


Елина Рачолова

Разгледайте материалите

13 юни 2017 г.,
18:00 ч

Адаптивен дизайн.
Дизайн за мобилни устройства.


Нина Заякова
Лилия Караколева

Разгледайте материалите


Какво ще научите

 • Взаимодействие човек - компютър (Human Computer Interaction) - кратка история

 • Human Computer Interaction (HCI) като наука се заражда през 80те, когато компютрите стават достъпни за повече хора и от професионални инструменти за специалисти, се превръщат в персонални, което изважда на фокус концепцията за ползваемост. Семинарът разглежда произхода на потребителския интерфейс и ползваемостта, както и развитието на HCI, което дава началото на съвременни дизайн специалности, сред които user interface, user experience и interaction дизайн.

 • UX интро

 • По време на семинара ще се фокусирате върху потребителския интерфейс и как той се възприема от крайния потребител. Много често хората определят един интерфейс дизайн като страхотен. Но защо той е страхотен и защо точно този дизайн? Защо дизайн въобще? Не е ли всъщност нуждата от дизайн проблем? И как може един проблем да бъде страхотен? Отговаряйки на тези въпроси, ще разгледате основни UX принципи и заедно с лекторите ще потърсите отговор на въпроса защо дизайнът не може да бъде добър сам по себе си. Няма добър дизайн. Има добро решение на даден проблем.

 • Проектиране на взаимодействието. Основни принципи.

 • Лекцията разглежда какво е проектиране (дизайн) на взаимодействието и как то се отличава от информационната архитектура. Ще се запознаете с основните инструменти и принципи при проектиране на взаимодействието - на концептуално, функционално и интерфейс ниво. Ще потърсите отговор на въпроса какво е интуитивен дизайн. Ще научите какви правила да следвате, за да направите едно приложение лесно за ползване от потребителите.

 • Адаптивен дизайн. Дизайн за мобилни устройства.

 • По време на семинара ще разберете какво е адаптивен (responsive) дизайн и ще се запознаете със стратегията за прилагането му, като се фокусирате върху мобилни устройства с малки екрани. Ще усвоите добри практики, използвайки спецификации на операционните системи (guidelines) и шаблони за дизайн (mobile UI patterns) и ще наблегнете върху спецификите на дизайна за сензорен екран (touch screen).


Лектори

 • Нина Заякова

  UX дизайнер на свободна практика

  Нина Заякова е продуктов дизайнер с 10+ годишен опит в софтуерната индустрия. Последните 7 години от тях работи в Телерик, където натрупва значителен опит в дизайн на мобилни, десктоп и уеб приложения. Тя има задълбочени познания в user-centered design и амбиция за намиране на най-подходящото решение на всеки проблем в сферата на дизайна. Вярва, че с потребителското изживяване никога не трябва да се прави компромис.

 • Васил Йорданов

  Графичен и интеракшън дизайнер, Progress

  През 2008 г. Васил Йорданов се присъединява към екипа на Телерик като първоначално работи върху дизайна и ползваемостта на UI компонентите за продукта ASP.NET AJAX . В последствие той става част от екипа, разработващ Telerik Kendo UI, и се фокусира върху създаването на ръководство за дизайн, теми и дема за водещите инструменти за потребителски интерфейс - Kendo UI. Преди да се присъедини към Progress, под чийто бранд Телерик вече оперира, Васил е главен дизайнер в ivuWorks.com, където участва в реализирането на проекти за компании като Interlease, Biomet, Enemona, PizzaHut, Metron, TomilHerb и др. Васил е бакалавър по „Индустриално инженерство“ в ТУ-София и магистър по „Пространствен дизайн“ в НБУ.

   Blog 
 • Светлин Николаев

  Продуктов мениджър UX на DevTools, Progress

  Софтуерен инженер по образование с многогодишен опит като графичен и интеракшън дизайнер. Преди да се присъедини към Телерик, е работил като дизайнер във водеща рекламна агенция за марки като Coca-Cola, Audi, Tuborg, ELLE. Един от създателите на xLabs – звено в Progress, грижещо се за графичното представяне и разработка на демо приложения за множество продукти. Старае се всичко, което прави, да е с фокус върху потребителя и подобряването на ползваемостта на приложенията, с които боравим ежедневно. Вярва, че пътят към щастието е осеян с добър дизайн.

    
 • Елина Рачолова

  Старши UX дизайнер, Progress

  Елина има 12+ години опит в проектирането на сайтове и уеб-базирани приложения. Зад гърба си има разнообразни проекти за водещи български и чужди компании. Елина е сертифициран UX експерт от Nielsen Norman Group. Занимава се с проучване поведението на потребителите, проектира процеси, информационни архитектури и потребителски интерфейси. В момента е част от UX екипа на Sitefinity в Progress.

 • Лилия Караколева

  Главен UX дизайнер, Progress

  Лилия се занимава с уеб и графичен дизайн повече от 10 години. Зад гърба си има разнообразни проекти на български и чуждестранни компании. През 2012 година се присъединява към екипа на Телерик, като работата ѝ е фокусирана върху подобряването на потребителското изживяване (UX) и дизайна на потребителски интерфейс компоненти (UI), тяхното оптимизиране в мобилна среда, създаване на нови теми, дема, приложения. По образование е графичен дизайнер и магистър в областта на изкуствознанието -  Модерно и Съвременно изкуство, в Националната художествена академия. Смята, че зад добрия дизайн стои просто и интуитивно решение. Цели в работата си да съчетае иновативността на технологиите и креативността на човешката природа, за да предостави на потребителя приятно изживяване в дадена система.