Telerik Academy

Сподели тази страница

Споделяне на знания в стила на Уикипедия

Минало събитие

Wikipedia е най-голямата електронна енциклопедия, която предоставя безплатно полезна информация на милиони хора в целия свят. Докато английската версия разполага с 4 милиона специализирани статии, българската има едва 150 000. Забелязва се недостиг на качествено съдържание в областта на информационните технологии и на достъпно разработени статии за хората, които тепърва навлизат в необятния свят на програмирането.

Затова Академията на Телерик стартира обществен проект за споделяне на знания и работа в екип, който да допълни и разшири съдържанието на Уикипедия. Проектът започва с вдъхновяващ, разяснителен семинар на Вася Атанасова – редактор на българоезичната версия на Уикипедия.

Научете как заедно можем да допринесем за развитието и обогатяването на Уикипедия. 

Гледайте запис от семинара


В рамките на семинара ще научите основните принципи на Уикипедия и особеностите на енциклопедичния стил на писане. Ще се запознаете с изискванията за наименуване, организиране и оформление на статиите, спецификите на лиценза на Уикипедия (CC-BY-SA 3.0) и ще се запознаете с видовете източници, които следва да се ползват при създаване на съдържание.

Специално внимание ще бъде отделено и на кодекса на поведение в общността на уикипедианците и ще бъдат дадени конкретни съвети как да се улесни общуването и координацията на работата по статии в рамките на екипа и с уики общността.

В края ще бъдат дадени отговори и на конкретно възникнали въпроси, свързани с работата по проекта в средата на българоезичната Уикипедия.


Семинарът е част от курса по споделяне на знания в Софтуерната академия на Телерик. Курсистите ще бъдат разпределени в екип и ще имат за задача да пишат, редактират и допълват информацията в нови или съществуващи статии на български език в Уикипедия по правилата и стандартите за качество на Уикипедия. Всички доброволци, които искат да допринесат със своите знания и труд, могат да се включат в семинара.


Видео от семинара "Споделяне на знания в стила на Уикипедия"

 Как да създаваме съдържание за Уикипедия - съветите на редактора Вася Атанасова


Лектор

  • Вася Атанасова

    Редактор в българоезичната версия на Уикипедия от 2006 година и администратор.

    Вася Атанасова допринася за Уикипедия и сродните проекти на Фондация "Уикимедия" по различни начини - със статии, с лична енциклопедична фотография, с дигитализиране на документи в Държавния архив, с превод и локализация на софтуера Медияуики, с популяризирането на Уикипедия пред различни публики, както и с насърчаване на нови потребители да станат редактори и да споделят знанията си в Свободната енциклопедия. Вече две години води избираемата дисциплина "Уикипедия и уики технологии" във ФМИ на Пловдивския университет. Била е ментор в почти всички провеждани досега университетски уикипроекти в България: в НБУ, СУ, СВУБИТ. В свободното си от Уикипедия време ;-) работи в Института по информационни и комуникационни технологии, където наскоро е защитила докторска степен по математическо моделиране.

    Blog Blog