Telerik Academy

International Space Apps Challenge 2013 - София

Състезанието се проведе под патронажа на Президента на Република България - г-н Росен Плевнелиев


Международно технологично състезание за разработка на иновативни решения "NASA International Space Apps Challenge 2013" се организира за втора поредна година в над 40 града по целия свят. Това е глобално събитие за масово сътрудничество в стил "хакатон" с цел разработване на иновативни технологични решения с отворен код.

Чрез използването на свободно достъпни данни (open data), доставени чрез мисиите на НАСА и съвременните технологии, инициативата дава възможност на талантливи хора по целия свят да експериментират и разработват решения в полза на подобряването на живота на планетата Земя.

Състезанието се провежда на 20-21 април 2013 г., когато по едно и също време екипи от целия свят се състезават за награди от НАСА за по-нататъшно развитие.

NASA Space Apps Challenge дава възможност и насърчава иновативно мислещи и амбициозни българи от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми, които засягат живота на планетата.

Победителите на глобалния финал

Горди сме да обявим, че българският отбор ChicksBook спечели вота на публиката (People's Choice) в глобалния финал на състезанието на НАСА "Space Apps Challenge". Екипът получава покана за присъствие на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г. в САЩ и практически урок по летене в космоса по време на престоя си там. Честито! 

Победителите в Space Apps Challenge - София

Изключително сме щастливи, че в двата български отбора, които ще предствят България на световните финали на състезанието "Space Apps Challenge", има възпитаници на Софтуерната академия на Телерик.

Първото място безапелационно грабна отборът на Павел Колев, Кирил Николов и Атанас Керанов - бивши и настоящи курсисти в Академията, Иван Жеков - софтуерен разработчик и Стоян Стоянов - дизайнер, с техния проект за отглеждане на пилета.

На второ място се наредиха учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров, които разработиха решение за отглеждане на зеленчуци на Луната. Част от техния екип се обучава в Училищната академия на Телерик.
4 Категории

Състезанието е отворено за всеки, който иска да генерира идеи и да създава решения с отворен код в една или повече от категориите:

Софтуер с отворен код

Софтуерът с отворен код навлиза все повече в живота на гражданите през инициативи за отворено държавно управление, отворена наука и отворено образование. В рамките на състезанието ще бъдат отправени предизвикателства за разработка на приложения и системи с отворен код и на базата на отворени технологии, които целят решаване или подпомагане на решението на някое от предизвикателствата на НАСА, свързани с изследването на космоса, мисии на Земята и технологии в полза на обществото. След състезанието разработеният от участниците код с цялата съпътстваща документация и други активи по проектите остават с публични и с отворен код.

Визуализация на данни

НАСА събира и публикува публично огромни набори от свободно достъпни данни (open data) от своите космически изследвания: от сателити, от телескопи и мисии в космоса, на Земята и на други планети. Понякога тези данни са с колосални обеми и трудно могат да бъдат вузиализирани с традиционни средства. Визуализацията на данни по интерактивен, креативен, интересен, удобен, ползваем и полезен начин е предизвикателство, което изисква въображение, творчество и добро познаване на съвременни технологии.

Отворен хардуер

Отвореният хардуер се развива интензивно в последните години. Разработват се както вградени системи и хардуерни устройства, така и граждански съоръжения за изследване на Земята, атмосферата и космоса. Развиват се иновативни технологии като 3D принтиране и алтернативни източници на енергия. Предизвикателствата на НАСА, свързани с иновативни и практични хардуерни решения, дават възможност да проявите изобретателност и сръчност.

Гражданска наука

Предизвикателствата в категорията общество и наука имат за цел да визуализират изследванията и откритията на НАСА, свързани с космоса, изследванията на чужди планети или явления в Земната атмосфера, да ги доближат до обикновения човек, за да запалят неговия интерес и да му позволят да направи свои разсъждения и да развие свои теории на база на достигналата до него информация. Понякога обикновените хора могат да направят научни открития, невидими за компютрите на НАСА, просто наблюдавайки и анализирайки снимки, видео, звук или други данни от космически измервания, проучвания и анализи. Отварянето на науката за обикновения гражданин е предизвикателство на 21 век, за което можете да дадете своя принос.Кога и къде ще се проведе състезанието?

Състезанието "International Space Apps Challenge - Sofia" ще се проведе от 20 април 2013 г. от 10:00 часа до 16:00 часа на 21 април 2013 г. Участниците в Българския кръг на събитието ще могат да работят самостоятелно или в екипи по свой избор в продължение на 30 часа.

Домакин на състезанието "International Space Apps Challenge - Sofia" е Софтуерната академия на Телерик. Адресът е София, ж.к. Младост-1А, бул. Александър Малинов 31.
Освен присъствено можете да се включите в състезанието и онлайн от цялата страна (и от чужбина).

Гледайте на живо откриването и финала на международното състезание в София директно от сайта на Stream Live Events.


Програма

20 април

Час Дейност

09:00 – 10:00

Регистрация и настаняване

10:00 – 10:30

Официално откриване

10:30 – 11:30

Начало на състезанието

12:00 – 12:30

Кафе пауза

12:30 – 13:00

Работа по предизвикателствата

13:00 – 14:00

Обяд

14:00 – 16:30

Работа по предизвикателства

16:30 – 17:00

Кафе пауза

17:00 – 17:30

Проверка на постигнатото до момента

17:30 – 20:00

Работа по предизвикателствата


Всички участници, които искат да продължат да работят по проектите си през нощта, са поканени да останат.

21 април

Час Дейност

08:00 – 11:00

Работа по предизвикателства

11:00 – 11:30

Кафе пауза

11:30 – 13:30

Работа по предизвикателства


13:30 – 14:00

Обяд

14:00 – 16:30

Представяне на предизвикателствата


16:30 – 17:30

Кафе пауза

17:30 – 18:00

Анонсиране на победителите

 


Жури

Локалното българско жури се състои от опитни софтуерни инженери, предприемачи, учени и мениджъри, които ще оценяват проектите на българските участници от гледна точка на иновативност, бизнес идея, техническа имплементация и принос към науката. Най-добрите проекти ще бъдат класирани за финален кръг и ще се състезават на глобално равнище с най-добрите проекти от целия свят. На глобално ниво журито на НАСА ще прецени кои са победителите в няколко категории:

  • Galactic Impact
  • People’s Choice
  • Most Inspiring
  • Best Use of Data
  • Most Disruptive
  • Most Innovative

Награди

Най-добрите български проекти, излъчени от локалното жури, ще бъдат наградени с материали награди и отличени с грамоти за принос към обществото и развитието на технологиите.


Всички публикувани решения ще са обществено достъпни за сваляне и ползване.  Състезателите се съгласяват да предоставите оригиналното съдържание свободно и без никакви ограничения, или, най-малко, под формата на лицензиран отворен код според правилата на Инициатива „Отворен код”. Молим ви да се запознаете с всички условия за участие (rules for submitting a solution).

 


Допълнителна информация за състезанието


Facebook страница на състезанието и контакти

Харесайте страницата на "NASA International Space Apps Challenge 2013 - Sofia" във Facebook, за да следите за новости около инициативата или ни последвайте в Twitter.

Вашите въпроси можете да задавате както във Facebook, така и по имейл: nasaspaceappschallenge.bg@gmail.com.

Следете всички новини за NASA Space Apps Challenge София: http://spaceappsofia.tumblr.com/Подкрепете състезанието NASA Space Apps Challenge

Искате да подпомогнете състезанието в България?
Станете дарител! Всеки дарител ще бъде посочен като такъв и ще получи свидетелство за дарение, за да ползва данъчни облекчения.

Даренията се набират със съдействието на Джуниър Ачийвмънт България, партньори на състезанието.

Банковите детайли в български лева са:
Банка ДСК
IBAN:
BG14STSA93000017677215
BIC: STSABGSF
Получател: Джуниър Ачийвмънт България

В основание за превод дарителите задължително трябва да посочат "Дарение за NASA International Space Apps Challenge 2013 - Sofia".

Организатори

В организационния екип на събитието NASA Space Apps Challenge 2013 – София, участват представители на академичната общност, университети, бизнеса, неправителствени организации, Посолството на САЩ в България и граждани.

Патрон

Състезанието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България - г-н Росен Плевнелиев