Telerik Academy

Хакатон "Приложения за по-добър свят"

На 21 и 22 юни в "Академията на Телерик" млади и успешни предприемачи в България ще помогнат на ученици, студенти и начинаещи софтуерни инженери да превърнат своите идеи за по-добър свят в приложения. Ако имате идея за мобилно, десктоп или уеб приложение, което спестява време или повишава продуктивността, предоставя решение на обществено значим проблем или значително улеснява живота ни, включете се в двудневния хакатон на "Телерик" и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) .

В рамките на събитието ваши ментори ще бъдат младите иноватори и предприемачи:Любомир Янчев, програмист и създател на модерния иконом "Мелиса", Рая Юнакова, маркетинг мениджър в "Майкрософт България", Любомир Славилов, ръководител екип програмисти в Империя Онлайн,  Никола Янев, основател на Entrepreneur.bg, Петър Шарков, съосновател и президент на предприемаческата организация Start It Smart, Стоян Ангелов, предприемач и Крис Георгиев, съосновател на Imagga и член на борда на StartUP. Приложенията, насочени към сферата на образованието или здравеопазването, към социални каузи или други важни за вас теми, могат да променят живота на хиляди хора.


Вижте как премина предизвикателството "Приложения за по-добър свят"!

Снимки от събитието


Формат

Събитието е отворено за ученици, студенти и млади разработчици на софтуер. Желаещите трябва да се регистрират онлайн до 20 юни, като представят своята идея и технологиите, с които ще я реализират. На база на своето представяне всеки екип ще се консултира с ментор с подходящ профил, с когото ще се запознаят на 21 юни.

Отборите, които не бива да надвишават трима души,  могат да бъдат сформирани както предварително, така и през първия ден от хакатона. Участниците разполагат с два дни, за да разработят своите приложения. Те могат да използват технология или език за програмиране по избор и трябва да носят лаптоп за участието си в хакатона. През втория ден състезателите представят проектите си пред жури, което ще избере трите най-добри приложения. Всеки отбор разполага с 5 минути за представяне на проекта, включително за въпроси и отговори.


Награди

Първите три отбора, излъчени от журито на хакатона, ще имат възможност да развият своите приложения като се консултират със софтуерни и бизнес специалисти от "Телерик" АД. Менторските сесии включват:
- Първо място - 8 часа
- Второ място - 4 часа
- Трето място - 2 часа
Екипите ще получат също грамоти и специални награди от организаторите.


Ментори и жури

 • Рая Юнакова

  Маркетинг мениджър в "Майкрософт България"

  Рая винаги е имала силен интерес към технологиите и към начина, по който те променят света. В кариерното си развитие избира да се занимава с разработването на софтуер и изучава компютърни системи в Университета в Лестър, Великобритания. В началото на професионалния си опит тя работи по няколко мащабни уеб проекта, базирани на .NET платформата. След това става съосновател на компанията Нимеро, където участва в разработката на основния продукт и работи за внедряването на новите технологии в началното образование
  Днес Рая е част от "Майкрософт България" и ръководи академичните програми на компанията, връзките ѝ със стартиращите компании и инициативите ѝ насочени към разработчиците и ИТ професионалистите в България. Основната ѝ цел е да вдъхновява хората, с които общува да създават те иновации, базирани на най-новите технологични тенденции.

 • Любомир Славилов

  Ръководител на отдел по уеб разработка в Imperia Online

  Любомир е лектор в курсове по разработка на уеб сайтове с PHP и MySQL в SoftAcad, както и в Сезон 1 и Сезон 2 на IT Talents Training Camp. Той е софтуерен разработчик с над 10 години професионален опит. В момента е Web Development Team lead в Imperia Online. Участвал в множество конференции и семинари на тема Web development и Web marketing. Бакалавър специалност "Инженерна Физика – Квантова електроника и лазерна техника" в СУ "Св. Климент Охридски". Притежава сертификати за Usability Testing, UX, Adaptive Path design.

 • Любомир Янчев

  Предприемач, програмист и създател на модерния иконом "Мелиса"

  Любомир Янчев е дългогодишен състезател по информационни технологии. Печелил е призови места на почти всички състезания в България години подред. Запален по изкуствения интелект, той създава система за гласова домашна автоматизация. По-късно започва да гради бизнес върху идеята си, а днес вече работи по 25 часа на ден по проекта. Едва завърнал се от Силициевата долина, той ще съветва екипите на хакатона.

 • Крис Георгиев

  Съосновател Imagga и член на борда на StartUP Foundation

  Крис е онлайн предприемач и уеб ентусиаст. През последните години е изцяло отдаден на Imagga -  платформа, която подпомага организирането на снимки за лични и бизнес цели посредством иновативна технология за анализ на пикселното съдържание на снимките. 

  Крис е активно включен в създаването на предприемаческата екосистема в България. Част от борда на StartUP фондация, най-старата и престижна предприемаческа организация в страната. Организира OpenCoffee - формат за неформални срещи между предприемачи, на които могат да бъдат представени иновативни бизнес идеи, да се запознаят предприемачите и да намерят съдружници или инвеститори. Той е и организатор на Startup Weekend Sofia, 54-часово събитие, на което програмисти, дизайнери и не-технически ориентирани участници споделят идеи, сформират екипи и разработват работещ прототип на стартъп. Събитието се провежда в над 120 града на всички континенти.

 • Петър Шарков

  Съосновател и президент на Start It Smart

  Петър също е съосновател и обучител в Mind Mapping, лицензиран лично от самия основател на Mind Mapping - Тони Бюзан. Компанията се съсредоточава върху ускорено учене чрез използване на иновативни инструменти. В допълнение към всичко това Петър ръководи първия преакселератор в България, Start It Smart | Pre-Accelerator, който представлява 10-седмична обучителна и менторска програма за начинаещи предприемачи.
  Неговото желание да учи както себе си, така и другите, е съществена част от движещите сили зад проектите, с които той се занимава. Истинската иновация и всеотдайното желание да създава уникална стойност и да дава на света са нещата, които вдъхновяват Петър и го придвижват по вълнуващия и същевременно непредвидим път на предприемачеството.

 • Стоян Ангелов

  Предприемач, активно развиващ startup екосистемата в България

  Стоян е предприемач и инициатор на редица бизнес проекти както онлайн, така и офлайн. Един от активните му проекти в момента е Infozone. Част е от предприемаческата организация Start It Smart. Организатор е на петъчните networking събития Silicon Drinkabout. Развива консултантска компания, с която помага на повече стартиращи компании да увеличат продажбите си и да навлязат на чужди пазари.

 • Никола Янев

  Основател на Entrepreneur.bg

  Никола е основател на предприемаческото онлайн издание Entrepreneur.bg и един от организаторите на Silicon Drinkabout Sofia. Той е 20-годишен стартъп ентусиаст, който обича вълнуващи пътувания, интересни хора и големи събития. Никола току-що започна университета, но същевременно по свое желание току-що го завърши.

 • Ivaylo_Kenov

  Ивайло Кенов

  Технологичен трейнър, "Телерик" АД

  Ивайло е състезател по математика с участия в редица национални олимпиади. Шампион е в курсовете "Обектно Ориентирано Програмиране" и "Структури от данни и алгоритми" в "Софтуерната академия на Телерик" - сезон 2012/2013. Преди да се присъедини към трейнърския екип на "Академията на Телерик", Ивайло е помощник-лектор в C# семинари с алгоритмични задачи. Притежава два Microsoft сертификата: "Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3" и "Developing ASP.NET MVC Web Applications". Обича да задълбава в трудните части на програмирането. Участвал е в разработката и поддръжката на няколко интернет приложения.

 • Nikolay_Kostov

  Николай Костов

  Мениджър "Софтуерно инженерство", Телерик АД

  Николай е дългогодишен участник в редица ученически и студентски олимпиади и състезания по информатика, двукратен победител в проектните категории "Приложни програми" и "Интернет приложения" на Националната олимпиадата по информационни технологии. Има богат опит в проектирането и изграждането на интернет и десктоп приложения, алгоритмичното програмиране и техническото обучение. Ники е Microsoft Certified Trainer (MCT), Microsoft Certified Professional (MCP), Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD), съавтор и основен редактор на книгата "Въведение в програмирането със C#".

 • Ивелин Моллов

  Интернет предприемач

  Основател на Volofy и Walk2Help.

Организатори

Двудневният хакатон „Приложения за по-добър свят“ се организира от „Телерик“ АД в партньорство с Българската асоциация на информационните технологии (БАИТ). Състезанието се провежда в рамките на проекта „e-Skills for jobs 2014” на Digital Europe и EuropeanSchool.net, който се реализира едновременно във всички страни-членки на Европейския съюз.


Програма

21 юни - зала Ultimate

09:00 – 09:15

Регистрация

09:15 – 09:30

Откриване на хакатона

09:30 – 12:00

Разработка на приложенията

12:00 – 12:30

Обяд

12:30 – 15:30

Разработка на приложенията

15:30 – 15:45

Кафе пауза

15:45 – 18:30

Среща с менторите и разработка на приложенията

18:30 – 18:45

Кафе пауза

18:45 – 21:30

Разработка на приложенията
22 юни - зала Ultimate

09:00 – 09:15

Кафе пауза

09:15 – 12:00

Разработка на приложенията

12:00 – 12:30

Обяд

12:30 – 14:00

Завършване на приложенията

14:00 – 15:30

Представяне пред журито

15:30 – 15:45

Кафе пауза

15:45 – 16:15

Награждаване

Често задавани въпроси

Какви са изискванията за участие?

Да умееш да програмираш и да имаш желание да трансформираш света с помощта на десктоп, уеб или мобилно приложение. Имаш възможност да участваш заедно с приятели или да събереш екип (не повече от трима човека) по време на събитието. Всеки желаещ - ученик, студент или начинаещи софтуерен инженер, може да се включи (без възрастови ограничения).

Какви технологии мога да използвам?

Няма ограничения относно избора на технологии или език за програмиране. Можете да използвате JavaScript, .NET, PHP, Java, C, C++, Objective-C, Python, Ruby и др. Необходимо е всички участници да носят собствени лаптопи, на които да работят по време на хакатона.

Мога ли да започна работа по проекта предварително?

Желателно е да помислите върху идеята, която сте избрали и цялостната концепция за разработката на приложението, но не й да започвате работа по него по-рано.

Необходимо ли е да нося лаптоп по време на хакатона?

Да, по този начин можете да инсталирате предварително необходимия за разработката на вашето приложение софтуер.

Как и кога се определят кои ментори ще напътстват екипите?

Менторите ще бъдат разпределени на база на представянето на вашите идеи и как планирате да ги реализирате. Ще имате възможност да се консултирате с менторите на 21 юни.

Кога се излъчват победителите?

В края на втория ден от хакатона жури ще оцени всички проекти и ще избере три екипа, разработили най-добрите приложения. Победителите ще получат награди и грамоти по време на специална церемония.

Всички въпроси относно хакатона можете да задавате по имейл на academy@telerik.com.

Хакатонът се организира от "Телерик" АД и в партньорство с БАИТ, в рамките на европейската инициатива на Digital Europe - „e-Skills for New Jobs 2014“.