Telerik Academy
Skip Navigation LinksЗа нас / За Телерик Академия

За Телерик Академия

Какво правим?

Телерик Академия e водещата образователна организация в България, която подготвя следващото поколение дигитални лидери. С фокус върху най-новите технологии и подготовката на топ талант, обученията в Телерик Академия подпомагат растежа и развитието на ИТ компаниите у нас.

Създадена през 2009 г. от основателите на Telerik - Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев и с близо 50 хил. потребители, Телерик Академия е една от най-успешните образователни организации в България.

Телерик Академия е част от най-мащабния частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа - Campus X.

Академията включва четири инициативи:

 • Професионална Телерик Академия - 6-месечна присъствена програма по софтуерно инженерство за студенти и специалисти от различни области с интерес за кариера в ИТ индустрията. Включва курсове по C#, HTML, CSS, JavaScript, Java, Android, .NET, ООП, качествен програмен код и софтуерни технологии. Всички курсове от обучението се предлагат и онлайн.

 • Училищна Телерик Академия –  обучителна програма по разработка на софтуер за ученици между 14-19 години.

 • Детска Телерик Академия – национална образователна инициатива за обучение на ученици от 10 до 12 години по програмиране. Включва две учебни направления: алгоритмично програмиране и разработка на игри. От февруари 2016 г. инициативата организира съвместно с CoderDojo България и Дигиталната Национална Коалиция Dojo@TelerikAcademy - безплатни работилници по програмиране за деца от първи до трети клас.

 • Telerik Digital Academy – инициатива с фокус върху дигиталните технологии. Стартира на 9 май 2016 г. с първия в България безплатен интегриран курс по дигитален маркетинг в сътрудничество с Google. Как ни оценяват?

Телерик Академия е носител на редица награди за принос към обществото и ИТ индустрията в България. Организацията е многократно отличавана за иновативния си подход към обучението по софтуерно инженерство.

 • Първо място в категория „Обществена дейност“ на Forbes Business Awards (2012 г., 2016 г.)

 • Първо място в категория „Инвеститор в знанието“ на годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (2013 г., 2016 г.)

 • Награда за „Новаторство в обучението по програмиране в България“​ от технологичното издание Computerworld България за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, и директор на „Академията на Телерик“ (2016 г.)

 • Награда „Иноватор на годината“ в конкурс „Мъж на годината“, организиран от националното Дарик Радио, за Бойко Яръмов, съосновател на Telerik, и директор на „Академията на Телерик“ (2016 г.)

 • Отличие за „Новатор в образованието“ от образователния сайт Uchi.bg (2014 г., 2016 г.)

 • Победител в категория „Социално отговорна компания“ на Best in Bizz Awards (2013 г.)

 • Образователна награда от БАИТ (2012 г.)

 • Награда за корпоративна и социална отговорност от БАИТ (2012 г.)


Как стигнахме до тук?

От 2009 г. насам Телерик Академия ежегодно предоставя безплатни практически обучения в сферата на технологиите на хиляди български ученици, студенти, начинаещи софтуерни инженери и специалисти по дигитален маркетинг.

Основни етапи и постижения Година
Телерик Академия стартира първото издание на програмата Софтуерна Телерик Академия, осигурявайки интензивна практическа подготовка на 96 начинаещи софтуерни инженера
февруари 2010  г.
Допълнителни безплатни курсове по програмиране, извън програмата Софтуерна Телерик Академия, започват да се водят в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и в Телерик Академия. Обученията са достъпни за всички желаещи в присъствена и онлайн форма
февруари 2010  г. 
Второто издание на Софтуерната Телерик Академия печели още по-широк интерес. В програмата се включват 115 участници, а 40 от завършилите започват работа в Телерик като  “Junior .NET Developer”, “Junior QA Engineer” и “Junior Developer Support Engineer”
октомври 2010 г.
Започваме изцяло нова инициатива - Училищна Телерик Академия, която подготвя гимназиални ученици от цялата страна за Националната олимпиада по информационни технологии. Днес в Училищна Телерик Академия се обучават най-будните ученици от страната и всички първенци в НОИТ
октомври 2010 г.
За първи път стартира Детска Телерик Академия за ученици от 4-ти до 6-ти клас. Откриваме десетки школи по програмиране в страната, в които се обучават над 400 деца.
септември 2011 г.
Софтуерната Телерик Академия удвоява курсистите си. Малко над 300 човека започват безплатното си обучение, сред които шампиони от национални и международни състезания по информатика и ИТ. 
октомври 2011 г.
Отварят врати две нови, модерно оборудвани учебни зали на Телерик Академия с общ капацитет над 300 седящи места, които да поберат нарастващия брой курсисти
ноември - декември 2011 г.
Курсът по „Уеб дизайн с HTML5, CSS3 и JavaScript“ приковава вниманието на близо 3000 човека, 300 от които получават възможност да посещават лекциите на живо
февруари 2012 г.
В портфолиото от безплатни обучения на Телерик Академия се включва още една страхотна инициатива: тренировки по състезателно програмиране - „Алго академия на Телерик“, която подготвя ученици и студенти за национални и международни състезания по информатика. 
февруари 2012 г.
Малчуганите от Детска Телерик Академия“ печелят своите първи медали от Националната олимпиада по информатика. Възпитаниците на инициатовата формират 70% от състезателите по програмиране във възраст 4-6 клас и обират медалите във финалния кръг на НОИ – група Е
май 2012 г.
Организаторите на XXVIII Национална олимпиада по информатика връчват специална грамота и златен медал на Телерик Академия за приноса на инициативата в развитието на състезателното програмиране
май 2012 г.
Над 1000 човека стартират своето безплатно обучение в Софтуерната Телерик Академия. Курсистите се подготвят присъствено в рамките на една година, за да започнат работа като софтуерни инженери.
октомври 2012 г.
Заради високия интерес към обученията на Телерик Академия, врати отваря нова, още по-модерно оборудвана зала - Ultimate. Залата е с капацитет 180 седящи места.
февруари 2013 г.
За първи път Софтуерната Телерик Академия стартира и пролетен прием в програмата, специално посветен на работещите. Над 600 човека се обучават онлайн и присъствено в удължената програма за подготовка на софтуерни инженери.
април 2013 г.
Телерик Академия стартира нова инициатива - Telerik Academy Plus - безплатни семинари по софтуерно инженерство за опитни специалисти. юни 2014 г.
Още 500 нови курсисти се включват в петия сезон на Софтуерната Телерик Академия. октомври 2014 г.
Първото проучване  сред всички, преминали поне 70% от присъствената ни програма, доказва големия принос на „Софтуерната академия на Телерик“ към професионалната реализация на курсистите.  октомври 2014 г.
Второто проучване сред завършилите сезон 2012-2013 на Софтуерната Телерик Академия показва, че 97% от бившите курсисти днес работят в софтуерната индустрия. Почти половината намират работа още докато се обучават в „Академията на Телерик“ или само в рамките на месец след края на програмата. ноември 2014 г.
Започва шестият сезон на Софтуерната Телерик Академия с близо 700 нови курсисти.  януари 2015 г.
Детската Телерик Академия разширява програмата си с безплатни работилници по програмиране за деца от първи до трети клас, организирани съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция. февруари 2016 г.
Стартира седмият сезон на Софтуерната Телерик Академия. март 2016 г.
Започва Telerik Digital Academy - първият в България безплатен интегриран курс по дигитален маркетинг в сътрудничество с Google. май 2016 г.
Стартира осмият сезон на Софтуерната Телерик Академия. октомври 2016 г.
Телерик Академия се отделя като самостоятелна образователна организация под ръководството на основателите на Телерик. януари 2017 г.
Стартира първата 6-месечна програма за подготовка и летящ кариерен старт на софтуерни специалисти - Telerik Academy Alpha. юни 2017 г.
Телерик Академия става ключов елемент от най-големия частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа - Campus X. май 2018 г.

Контакти

Вашите въпроси относно „Академията на Телерик“ можете да зададете по email: info@telerikacademy.com или във Facebook страницата ни:

Вижте пълните контакти на „Академията на Телерик“.