Telerik Academy

Сподели тази страница

Успехите на нашите курсисти

Интересно ли ви е да разберете как се реализират курсистите от „Академията на Телерик“? Запознайте се с няколко от тях и разберете как обученията ни са допринесли за техния успех. 

Разгледайте резултатите  от годишното ни проучване сред всички курсисти, преминали поне две-трети от обучението в „Софтуерната академия на Телерик“.

Изтеглете доклада


От маркетинг към софтуерно инженерство

by User Not Found | окт 08, 2015

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик“

Визитка 
Име:
Милена Божанова
Обучение в „Академията на Телерик“: „Софтуерна академия на Телерик“ – сезон 2012-2013 г.
Професионална реализация: QA инженер в Telerik, a Progress Company

„Едно от най-ценните неща, които научих в „Академията на Телерик“, е, че можеш да започнеш от нулата, не е страшно да опиташ и няма нужда да знаеш всичко, за да започнеш да се занимаваш с нова дейност или професия”, казва Милена Божанова, която завършва сезон 2012-2013 г. на „Софтуерната академия на Телерик“. От две години вече Милена е QA инженер в Telerik, a Progress Company. По образование е философ и е учила магистратура по връзки с обществеността. Професионалният й опит, преди да се включи в „Софтуерната академия на Телерик“, е в сферата на маркетинг и ПР. 

Milena_Bozhanova

„Единственият ми досег с програмирането беше с разработчиците в една от фирмите, където работех като маркетинг специалист. Винаги ми се е струвало, че има много творчество и свобода в тяхната работа – след като получеха задачите си и имаха точката, от която тръгваха, и мястото, където трябваше да стигнат, те сами можеха да избират пътя, по който  да минат. Имплементацията зависеше от тях и това много ми допадаше“, казва Милена. Така тя решава да кандидатства за „Софтуерната академия на Телерик“ и да започне да се развива в една изцяло нова за нея сфера – софтуерното инженерство.

Разработка на софтуер – умение, което се придобива с практика
В „Софтуерната академия на Телерик“ Милена разбира, че разработването на софтуер не е невъзможно трудно, а съвкупност от умения, които се развиват с много учене и практика. „Една година интензивна подготовка е достатъчна, за да започнеш да пишеш или тестваш софтуер. Ако трябва да сравня ученето в „Софтуерната академия на Телерик“ с това в университета, бих казала, че е все едно да си в сесия вместо месец – цяла година“, споделя тя. Курсистите, които искат да станат добри софтуерни инженери, трябва да надграждат наученото и да продължават да се развиват и след обучението си в „Софтуерната академия на Телерик“. 

QA инженер – разнообразна и многолика професия
В „Софтуерната академия на Телерик“ Милена се обучава в направление „Осигуряване качеството на софтуера и автоматизирано тестване“. След представянето на направлението в инициативата и разговори с приятели QA инженери тя осъзнава, че притежава всички качества, характерни за QA инженерите, и намира работата им за разнообразна, социална и близка до себе си. 

„Тестването се оказа не просто „кликане с мишката“, а мислене на много интересни сценарии. Има момент на детективско разследване - имаш софтуер, в него има скрити бъгове и от теб зависи дали ще намериш начин да ги откриеш. След този процес следва автоматизирането на сценариите за тестване, което е не по-малко интересно и където знанията по програмиране, научени в „Софтуерната академия на Телерик“, са от голяма полза“, обяснява Милена. Тя допълва, че работата е много разнообразна - включва ползването на много и различни инструменти за тестване, а понякога и писането на собствени такива, които да отговарят на изискванията на екипа и да улеснят работата му. „Преди „Софтуерната академия на Телерик“ не си давах сметка, че съществуват различни видове и нива на тестване като тестване на сигурността и производителността например, което е изключително интересно и увлекателно. Всичко това прави процеса на тестване много разнообразен, многолик и интересен“, споделя Милена.

Повече от обучение по програмиране
В „Софтуерната академия на Телерик“ курсистите срещат нови приятели и хора със сходни интереси. В дискусии на задачи и теми, които ги вълнуват, във форума, група курсисти, сред които  и Милена, решават да представят професиите от трите направления в програмата чрез интервюта със специалисти от Telerik – разработчици, инженери по техническата поддръжка и QA специалисти. „Целият процес по заснемането и монтирането на видеата беше много забавен и полезен, тъй като ни даде реална представа за ежедневието на един софтуерен инженер и ни показа какви са нюансите при различните професии“, споделя Милена. 

Милена съветва всички, които искат да се развиват в сферата на софтуерното инженерство, да опитат и припомня мисълта на Христофор Колумб, че „никога няма да прекосиш океана, освен ако нямаш смелостта да изгубиш брега от поглед“. „Ако останете в сферата си на комфорт, на сигурния бряг на знанията си, може да пропуснете много невероятни възможности като умението да въплътите в код интересните идеи, които имате“, казва в заключение Милена.