Telerik Academy

Сподели тази страница

Успехите на нашите курсисти

Интересно ли ви е да разберете как се реализират курсистите от „Академията на Телерик“? Запознайте се с няколко от тях и разберете как обученията ни са допринесли за техния успех. 

Разгледайте резултатите  от годишното ни проучване сред всички курсисти, преминали поне две-трети от обучението в „Софтуерната академия на Телерик“.

Изтеглете доклада


Училищната Телерик Академия превръща интереса към програмирането в страст

by User Not Found | сеп 28, 2015

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия

Визитка 
Име: Станимира Влаева
Обучение в Телерик Академия: Училищна Телерик Академия
Професионална реализация: студентка по софтуерно инженерство в Софийския университет


Stanimira_VlaevaПомните ли приложението, което се класира на първо място в Училищната Телерик Академия през юни – онлайн система за управление на библиотеки? Днес ще ви запознаем с неговия автор – Станимира Влаева от Айтос, която вече е студентка в първи курс в Софийския университет – специалност „Софтуерно инженерство“. 

Училищната Телерик Академия
Интересът на Станимира към програмирането се събужда от онлайн лекциите на Телерик Академия. В тях тя намира достъпни и подробни обяснения на концепции и технологии, които учи в училище. „Спомням си, че когато отворих сайта на Телерик Академия, си пуснах лекция за рекурсия - тема, която в училище ми беше трудна. Хареса ми как лекторът обяснява какво точно се случва - кога функцията се извиква сама, кога се достига дъното на рекурсията и т.н. Веднага разбрах, че си заслужава да изгледам и другите лекции по въведение в програмирането“, споделя студентката. Постепенно нейният интерес към програмирането се превръща в страст и професия.

Станимира, която тази година завърши ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, участва в два сезона на Училищната Телерик Академия - в първия онлайн, а във втория присъствено. „Беше страхотно веднъж месечно да се събирам с хора със сходни интереси. Най-много ми хареса приятелската атмосфера - можеш да се обърнеш към всеки, в това число и към трейнърите. Ако имаш въпрос или проблем, веднага ще срещнеш готовност за споделяне на опит и знания от другата страна“, коментира тя. Най-полезни за нея са придобитите умения за разработка с ASP.NET MVC, а най-забавен е практическият семинар за Unity 3D, по време на който лекторът създава от начало до край версия на популярната игра Flappy Bird. 

sCOOLbry – първо място в категория „Интернет приложения“ на НОИТ
Освен обученията в Училищната Телерик Академия Станимира следи и останалите курсове и семинари за разработка на уеб приложения. Придобитите умения й помагат заедно със своя съученик Петър Петров да разработят приложението sCOOLbry, което печели първо място в категория „Интернет приложения“, а Станимира става лауреат на Националната олимпиада по ИТ (НОИТ) през 2015 г. 

sCOOLbry представлява уеб система за управление на библиотеки. Чрез нея читателите могат да намират библиотеки наблизо, да резервират книги и да получават напомняния за крайния срок за връщането им. Библиотекарите могат да откриват книги само чрез сканиране на ISBN номерата им, без да въвеждат ръчно заглавия, автори, издателства, резюмета. sCOOLbry може и да разпознава книга само чрез снимка на страница от нея - в този случай системата извършва разпознаване на текста и след това открива книгата, използвайки full-text search. Приложението предлага и система за автентикация. При регистрация на нов потребител се генерира уникална баркод карта, с която той се идентифицира в библиотеката чрез сканиране на специално устройство. 

App_Architecture

                             Архтиектура на приложението sCOOLbry

От техническа гледна точка, sCOOLbry е MEAN stack приложение. Сървърната част е изградена с помощта на Node.js и Еxpress, а клиентската - с AngularJS. За база данни е използвана MongoDB. „Интересното е, че при разработката с тези технологии се използва единствено езикът JavaScript“, обяснява Станимира. 

Професията мечта
„Обичам програмирането, защото ми дава уменията да реализирам идеите си. Обичам и да пътувам, да откривам нови места и да се запознавам с нови хора. Ако след пет години съм открила начин как да съчетая тези две неща, ще бъде супер“, споделя студентката. 

Станимира съветва учениците, които тепърва започват да се обучават в Училищната Телерик Академия, да продължават да правят това, което обичат, и да не се предават пред трудностите. Тя допълва, че учениците трябва да се стремят всеки ден да бъдат по-добри и да инвестират в развитието си. И, разбира се, винаги да се опитват да помагат на другите и да споделят знанията и опита си.

Новият сезон на Училищната Телерик Академия стартира през октомври. Всеки месец в рамките на три последователни дни ще обучаваме участниците как да разработват уеб приложения и ще ги подготвяме за Националната олимпиада по информационни технологии. Участието е безплатно, регистрацията ще бъде отворена скоро.