Telerik Academy

Сподели тази страница

Успехите на нашите курсисти

Интересно ли ви е да разберете как се реализират курсистите от „Академията на Телерик“? Запознайте се с няколко от тях и разберете как обученията ни са допринесли за техния успех. 

Разгледайте резултатите  от годишното ни проучване сред всички курсисти, преминали поне две-трети от обучението в „Софтуерната академия на Телерик“.

Изтеглете доклада


Да избираш между Stanford University, Harvard University и MIT

by User Not Found | юли 22, 2015


Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия


Визитка 
Име: Христо Стоянов
Обучение в Телерик Академия: Училищна Телерик Академия
Професионална реализация: Продължава обучението си в Stanford University, един от водещите университети в света

Христо Стоянов е един от най-успешните състезатели по информатика в България през последните няколко години. Започва да се занимава с програмиране в пети клас в СМГ „Паисий Хилендарски“. Оттогава Христо участва във всички национални състезания по алгоритмично програмиране. Споделя, че най-големите му успехи са два сребърни медала от младежка балканска олимпиада по информатика. 

В рамките на две години Христо посещава срещите на Училищната Телерик Академия, където се запознава с нови езици за програмиране и се подготвя за Националната олимпиадата по ИТ. През 2014 г. се присъединява към екипа на Телерик Академия, за да подпомага учебната дейност в Детската Телерик Академия в направление „Разработка на игри“. В допълнение на това Христо участва активно в разработването на учебна програма за следващия сезон на инициативата.   

Hristo_Stoyanov

сн.: СМГ "Паисий Хилендарски"

Изследователска информатика в MIT
Още в осми клас Христо започва да се интересува от приложно програмиране и изследователска информатика. В 11 клас създава проект, който се класира сред петте най-добри разработки на лятната програма за ученици на Massachusetts Institute of Technologies (MIT), един от най-добрите технологични университети в света. Всяка година в програмата участват 75 ученици от цял свят с изключителни постижения в сферата на науките, математиката и инженерството. В края на юли 2014 г. Христо заминава за САЩ и в рамките на шест седмици в MIT изследва тема,  поставена му като задача от преподавател там. Резултатите от изследването си обобщава в научна статия, която представлява неговия принос за развитието на информатиката като наука. 

Избор между Stanford University, Harvard University и MIT
Благодарение на отличните си резултати на приемните изпити и постиженията си в областта на програмирането Христо е приет да продължи образованието си в три от най-добрите университети в света - Stanford University, Harvard University и MIT. Той избира Stanford University, разположен в сърцето на Силициевата долина, където се намират и най-иновативните и бързо развиващи се технологични компании. Христо планира да учи „Компютърни науки“, но не изключва възможността да се насочи към друга специалност*. Христо осъзнава, че до момента, в който ще трябва да реши дали да се върне в България, или да остане в САЩ, има още много време, затова и не бърза да вземе това решение отсега. 

*В американските университети студентите могат да си изберат специалност през първите две години на обучението. В този период те имат възможност да изучават различни дисциплини, които да им помогнат да преценят в коя професионална област искат да се развиват.