Telerik Academy

Сподели тази страница

Успехите на нашите курсисти

Интересно ли ви е да разберете как се реализират курсистите от „Академията на Телерик“? Запознайте се с няколко от тях и разберете как обученията ни са допринесли за техния успех. 

Разгледайте резултатите  от годишното ни проучване сред всички курсисти, преминали поне две-трети от обучението в „Софтуерната академия на Телерик“.

Изтеглете доклада


Телерик Академия помага на хора без предишен опит в програмирането да започнат работа в ИТ индустрията

by User Not Found | май 15, 2015

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик“.

Визитка 
Име: Пламен Станев
Обучение в Телерик Академия: Софтуерна Телерик Академия – сезон 2013 - 2014
Професионална реализация: Софтуерен разработчик в Sirma Business Consulting 

Съвместяване на работа и обучение

Пламен Станев се включва в Софтуерната Телерик Академия през пролетта на 2013 г. без никакъв опит в програмирането. Година по-късно, докато все още се обучава в инициативата, започва работа като софтуерен разработчик в Sirma Business Consulting. „Доброто разпределение на лекциите ми позволяваше да ги посещавам и да работя едновременно. В момента  работя като програмист и специалист техническа поддръжка на бизнес уеб приложения с JavaScript, jQuery и Angular“, разказва Пламен. По образование той е строителен инженер и има 5 години опит като строителен инженер–проектант. 

Добре организиран учебен процес
Софтуерната Телерик Академия е едно уникално място, където абсолютно безплатно можете да получите едновременно знания и опит. Те са напълно достатъчни за всеки, който проявява интерес към софтуерното инженерство, да се сдобие с нова професия за една година“, отбелязва Пламен. Според него част от успеха на Софтуерната Телерик Академия е добре структурираният учебен процес. „Курсовете са отлично подготвени. Презентациите, онлайн материалите в YouTube, примерите и задачите към тях позволяват много бързо навлизане в съответните технологии. Чрез тях се учиш не само как да програмираш, а да го правиш и по правилния начин“, казва той. Plamen_Stanev

Развиване на технически и комуникативни умения
По време на обучението си в Софтуерната Телерик Академия Пламен осъзнава, че целият процес по писане на код, реализирането и поддържането на даден софтуерен продукт е изключително удовлетворяващо занимание. Освен развиване на технически умения, Софтуерната Телерик Академия му показва, че има и други важни качества, които правят от един добър специалист добър професионалист. Това са уменията да общуваш с колеги, да усвояваш бързо нови неща, да намираш подходящи източници на знания. „Според мен това са много важни умения, които могат спокойно да се научат в Софтуерната Телерик Академия, обобщава той. 

Доказателство за това е работата по отборни проекти. „Благодарение на отборните проекти се запознах с над 40 колеги, като поне от половината имам отлични впечатления и с удоволствие бих ги препоръчал или работил с тях отново“, споделя Пламен. Според него участниците в Софтуерната Телерик Академия са отворени за нови знания, готови да инвестират време и усилия в разрешаването на задача или да помогнат на колега. „Според мен духът на Телерик Академия е духът на споделения опит как да бъдеш успешен в работата и живота - а именно като инвестираш време в себе си, трупаш знания, прилагаш ги и ги споделяш, работиш в екип и изпитваш удоволствие от работата си“, обобщава той.

Полезни съвети към настоящите курсисти

  • Споделяйте и дискутирайте решенията си винаги когато можете;

  • Трупайте знания, които ще прилагате и след края на курсовете;

  • Винаги, когато имате възможност, посещавайте лекциите;

  • В началото е най-трудно, така че се опитайте да намерите вашия собствен баланс между ученето и почивката, за да се чувствате добре винаги;

  • Добре е да имате обща представа за много технологии, така че вземете колкото можете повече курсове. Имайте предвид обаче, че като започнете работа, най-вероятно ще работите само в една конкретна сфера и изберете технологията, която най-много ви харесва и в която сте най-добри.