Telerik Academy

Сподели тази страница

Интересни инициативи

Вижте най-новото около всички вълнуващи събития, които организираме и подкрепяме. Тук ще научите повече за нашите участия в различни инициативи, както и за интересни проекти на наши партньори и приятели.


Предизвикателството да си винаги в крак с най-новите тенденции

by Ina Dobrilova | яну 30, 2017

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия

Визитка 

Име: Петър Събев
Възраст: 28 г.
Обучение в Телерик Академия: Софтуерна Телерик Академия – сезон 2010–2011 г.
Професионална реализация: Софтуерен инженер в Leanplum

Петър Събев е софтуерен инженер в Leanplum, базирана в Сан Франциско стартираща компания, която разработва платформа за мобилен маркетинг. До момента компанията е привлякла инвестиции в размер на 46.3 млн. долара.

Компютрите винаги са били неизменна част от ежедневието на Петър. Затова, след като завършва Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, Петър се премества в София и учи „Компютърни системи и технологии” в Техническия университет. Успоредно с висшето си образование той започва да се обучава в Софтуерната Телерик Академия. Резултатите от вложените усилия и време не закъсняват. През какви етапи е преминало кариерното развитие на Петър и как обучението в Телерик Академия му е помогнало - научете директно от него.

Кога започна професионално да се занимаваш с програмиране?
Обичам компютрите, но не съм очаквал, че освен хоби за мен те ще се превърнат и в трамплин към една много интересна и печеливша професия. Занимавам се професионално с програмиране от вече близо шест години. След като завърших Софтуерната Телерик Академия, избрах да се развивам в едно от най-динамичните в момента направления - разработката на уеб приложения, и станах част от Kendo UI екипа на Telerik. Преди близо 2 години се присъединих към стартъпа Leanplum, където работя и днес. През свободното си време обичам да помагам на всички колеги по света, като отговарям на въпроси в Stackoverflow.

Кое е най-вълнуващото в работата ти?
Ежедневието ми е изпълнено с JavaScript код. Най-забавната част от работата ми е, че стандартите се изменят всеки ден и трябва постоянно да си в крак с най-новите тенденции. Нещо, което вчера е било в новините, може да се окаже в проекта ти утре. Всичко е изключително гъвкаво и скоростта, с която нещата се променят, е главозамайваща. Истинско предизвикателство е да не прекосиш тънката граница между добрите практики и т.н. „хакове“.

Как премина обучението ти в Софтуерната Телерик Академия?
Четях и се упражнявах по-усърдно от всякога. Винаги бях подготвен с домашните упражнения преди да бъде преподаден урокът за тях, а във форумите споделях и коментирах решенията на сложните задачи с останалите курсисти. Състезателният формат много ми допадна, а класирането след всяка вълна от изпити ме мотивираше още повече.

След края на програмата осъзнах, че освен солидните натрупани познания съм станал близък приятел с много курсисти, които също като мен са се борили и определено ще бъдат специалисти в областта на софтуерното инженерство. Днес много от тях са колеги на топ позиции в най-добрите компании в България. Смятам, че тези контакти са изключително важни и трайни.

Кои са най-ключовите умения, които получи в Софтуерната Телерик Академия?
Придобих много важни умения, но най-ценното е, че започнах да обичам ученето на нови неща. Обучението не свършва с края на програмата. Напротив, всеки специалист в софтуерната индустрия трябва да бъде подготвен да учи през цялото си професионално развитие.

Какво би посъветвал настоящите курсисти в инициативата?
Дръжте мотивацията си винаги на високо ниво. Измислете и приложете вашата лична стратегия, с която да трупате познания с по-голяма скорост от другите, но не спирайте да им помагате. А когато стигнете крайната цел, не забравяйте откъде сте тръгнали.