Telerik Academy

Сподели тази страница

Интересни инициативи

Вижте най-новото около всички вълнуващи събития, които организираме и подкрепяме. Тук ще научите повече за нашите участия в различни инициативи, както и за интересни проекти на наши партньори и приятели.


Българският победител в състезанието на NASA „Space Apps Challenge“ присъства на изстрелването на MAVEN в САЩ

by User Not Found | ное 21, 2013

През май тази година българският екип Chicksbook спечели наградата на публиката “People’s Choice Award” на глобалното технологично състезание на NASA „Space Apps Challenge“. Екипът, който включва възпитаници на „Академията на Телерик“ и настоящи разработчици в „Телерик“ АД, впечатли света с мобилно приложение за iOS и Android за ефективно управление на домашна ферма, разработено само за 48 часа с продуктите Telerik Icenium и Telerik Kendo UI.

Като награда за успеха те получиха  покана за присъствие на изстрелването на космическата мисия MAVEN и практически урок по летене в космоса в САЩ. Изстрелването на MAVEN се състоя на 19 ноември 2013 г. в Кейп Канаверал, Флорида. Прочетете какво ни изпратиха Chicksbook само минути след изстрелване на ракетата и споделете вълнението на екипа:


„Денят беше перфектен за изстрелването на ракета. Температурата беше около 28 градуса и небето беше ясно. Срещнахме се с другите участници на уговореното място, получихме нашите VIP пасове и се качихме на специален автобус, който ни заведе в района на космическата станция. Подготовката на събитието започна в 10:30 ч. сутринта с проверки и последни конфигурации. Имахме възможност да говорим с част от хората, отговорни за проекта MAVEN. Те са работили усърдно 10 години, за да подготвят космическия кораб за мисията му. 


NASA_Space_Apps_Challenge

 MAVEN е проектиран специално за обиколки около орбитата на Марс и научни измервания. Космическият кораб ще използва ракетните си двигатели, за да стигне до орбитата около Марс и ще се върне на Земята през септември 2014 г. Той ще маневрира във финалната орбита пет седмици, когато ще се тестват всички инструменти. След тази фаза, започва главната мисия на MAVEN – да направи нужните измервания на Марс.  

Обратното броене започна точно в 13:18 ч. MAVEN беше изстрелян в 13:28 ч. Почувствахме вълнението на участниците и щастието след успешното изстрелване. След това всички победители от различните категории на състезанието Space Apps Challenge посетихме Kennedy Space Center, където разгледахме ракети от предишни мисии и разговаряхме с космонавт.


NASA_Space_Apps_Challenge_Maven_Launch

 Няма да преувеличим, ако кажем, че това беше един от най-хубавите дни в живота ни. И сега сме дори още по-мотивирани да участваме в състезанието и догодина."

Chicksbook team – over and out!

NASA_Space_Apps_Challenge_Bulgarian_Team