Telerik Academy

Животът в Telerik Academy Alpha: Тунг До и Деян Атанасов

От: Yana Lukanova | 10 април 2018

В серия от блиц интервюта с курсисти, които се обучават при нас, ще ви покажем от първа ръка какви са животът и атмосферата в Телерик Академия. Днес ви срещаме с Тунг До и Деян Атанасов.

На 24 г. Тунг е финансист-счетоводител по образование. Преди да стане част от програмата, се е занимавал със счетоводство и обработка на данни в две международни компании. Деян е на 32 г. и има дъщеря на 2 месеца. Разполага с дългогодишен опит в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, като е работил с големи български и международни компании, предимно в телекомуникационния сектор.

Без предишен опит в програмирането двамата решават да се преквалифицират и да стартират кариера в най-перспективната индустрия в България. Те са част от 6-месечната програма за подготовка на софтуерни специалисти Telerik Academy Alpha, съответно с технологиите .NET и JavaScript.

От ляво надясно: Деян Атанасов и Тунг До, курсисти в Телерик Академия

Защо решихте да участвате в Telerik Academy Alpha?
Тунг: Търсих най-прекия път към старта на моята кариера като софтуерен разработчик. Програмата покрива всичките умения и технологии, които компаниите търсят в един младши разработчик.
Деян: Насочих се към Телерик Академия, тъй като са утвърден лидер в предоставянето на най-високо качество обучение на софтуерни инженери. От няколко години имам желание да се преквалифицирам, но не можех да отделя една година, какъвто беше старият формат на програмата. Затова щом разбрах за интензивното 6-месечно обучение, го обсъдих със семейството си, напуснах работа и се впуснах в новото приключение.

С какъв опит в областта на програмирането стартирахте обучението си в програмата?
Тунг: Ако изключим подготовката за входния изпит, не съм имал предишен опит в програмирането. За мен, програмирането е умението да решаваме проблеми използвайки код. Мисля че всеки от нас винаги се стараел да реши някой определен проблем. Писането на код е просто един от инструментите, които ни помагат в този процес.
Деян: До отварянето на приема в Telerik Academy Alpha нямах никакви знания по програмиране. Като всяко нещо в живота, няма как да разбереш дали то е за теб без да го пробваш. Започнах да се подготвям за приемния изпит с подготвителните материали на Академията и с всеки следващ видео урок усещах как съм все по-запленен от материята.

Защо избрахте Телерик Академия за своята професионална подготовка?
Тунг: Избрах Телерик Академия, защото тя многократно се е  доказвала като образователна организация, създавайки многобройни топ ИТ таланти.
Деян: Защото обратната връзка, която имам от познати, винаги е била на 100% положителна. Преминавайки през курса за самоподготовка за приемните изпити, се уверих, че това е правилното място за мен. Видях от първа ръка страхотния подход и методи на преподаване на трейнърите.

Кое според вас е най-ценното в програмата?
Тунг: Хората. Тук успявам, не само да натрупам солидни технически познания, но също така да създам много нови приятелства. Хора към които да се обърна за съвет. Хора със които мога да споделя идеите си.
Деян: Всичко – от хората, които са нахъсани и силно мотивирани да успеят и винаги са насреща да помогнат на забуксувал колега, през отзивчивите трейнъри, които преподават по начин, който е нагласен конкретно за нашата група хора, до soft skills курсовете, изпитите и отборните проекти, които симулират реална работна среда и истински проблеми от практиката.

Бихте ли препоръчали Telerik Academy Alpha на свои познати?
Тунг: Да! Приятелска среда, солидна техническа подготовка, и нови меки умения са само част от позитивите на програмата.
Деян: Бих препоръчал Академията с две ръце, защото програмата е на изключително високо ниво. Подготвят те не само за основите, а се навлиза в детайли и конкретика достатъчно добра, за да добиеш представа защо и как нещата работят на практика.

Следващото издание на програмата Telerik Academy Alpha стартира през май. Кандидатствайте до 20 април с ранната регистрация.