Telerik Academy

Бърз преход от маркетинг към програмиране

От: Ina Dobrilova | 21 март 2018

Мартин Манчев завършва бакалавърска степен в сферата на маркетинга, а след това магистратура по „Финансов мениджмънт“. Още като студент започва работа по специалността си в една от най-големите медийни агенции в България, където се занимава с медиа планиране и дигитален маркетинг. В продължение на 5 години трупа опит и се изкачва по кариерната стълбица, но по пътя осъзнава, че това не е неговото призвание. Решава да се пренасочи към ИТ сектора, който предоставя по-динамична работна среда и повече възможности за професионално развитие. С помощта на Телерик Академия Мартин се преквалифицира и бързо стартира работа като софтуерен разработчик.  

Нов професионален старт

Мартин започва работа непосредствено след края на обучението си, като впечатлява интервюиращите със своите знания и задълбоченото разбиране на материята. Днес е част от екипа на DataCore Software, глобална технологична компания с фокус върху виртуализацията на хардуер.
„Основните ми задължения са да търся решения на възникнали проблеми и да проучвам как бихме могли да подобрим поведението на продукта. Точно това са нещата, които ме карат постоянно да давам всичко от себе си“, разказва Мартин за работата си.

Правилният избор на обучение

Мартин се насочва към Професионалната Телерик Академия по препоръка на свой близък приятел, завършил Академията.
„Направих правилния избор, като кандидатствах и се записах в програмата. Телерик Академия за разлика от обичайното обучение в университета дава изключително близък до истинския практически опит в ИТ сферата“, споделя Мартин.

Без предишен опит в програмирането, Мартин приема решението да смени професията си като лично предизвикателство. Ключова роля за успешното покоряване на предизвикателството изиграват трейнърите в програмата.
 „Сам най-вероятно нямаше да се справя. Когато имах затруднение, се обръщах към  трейнърите, които винаги бяха готови да помогнат и да дадат съвет“, разказва за обучението си в Академията Мартин.

Освен отдадеността на трейнърския екип, той оценява високо цялостната програма - технологичните знания, практиката и възможностите за развитие на личностните умения, които тя предлага.
„Всеки елемент  от обучението допринесе за успешното рестартиране на кариерата ми. Всичко, което Професионалната Телерик Академия ми даде, помогна да се реализирам в ИТ сферата: от техническата подготовка, през работата в екип, където всеки допринася за реализирането на дадена цел, до убеждението никога да не се отказвам, независимо от трудностите“, обобщава Мартин.

Съвет към хората, които тепърва решават дали да се занимават с програмиране

„Изберете софтуерното инженерство, защото искате да създавате нещо от нулата. Защото искате да разрешавате проблеми, които ще помогнат на много хора и имате желание постоянно да се развивате и да надминавате себе си. Ако наистина целите това, то Телерик Академия е най-добрият избор.“