Telerik Academy

Марин Димитров, Uber: Телерик Академия ни осигурява достъп до стартиращи софтуерни специалисти със задълбочена подготовка

От: Ina Dobrilova | 26 февруари 2018

Марин Димитров, Engineering Manager в Uber, разказва за българския офис на компанията, плановете за развитие и ролята на Телерик Академия

Каква е дейността на Uber в България?

Българският офис отвори врати преди 4 г., когато беше и първият отдалечен офис с развойна дейност на компанията извън САЩ.

Екипът ни отговаря за един от най-ключовите елементи от бизнеса на Uber. Разработваме решения за проследяване, анализ и отчитане на финансовите транзакции за всички услуги на  компанията. Uber оперира в 80 държави и всяка от тях има различни финансови и счетоводни изисквания и регулации, затова решенията, които създаваме, трябва да бъдат много гъвкави.

Какви са плановете ви за развитието на офиса в България?

Днес екипът ни е един от най-бързо разрастващите се в Uber в глобален мащаб. Плановете ни в дългосрочен план са да продължим да растем. Една от стъпките, които вече предприехме, е отваряне на повече стажантски позиции. Също така програмата е достъпна през цялата година, а не само през лятото, както беше досега. 

Как протичат стажантските ви програми?

Всеки стажант става част от конкретен екип още в първия му работен ден. Започва да учи от колегите си и да натрупва знания за продукта и платформата, върху които работи. Всеки от по-опитните служители има отговорността да помага на стажанта, от интеграция му в екипа до усвояването на нови знания, за което получаваме много добра обратна връзка.

Какви качества търсите в един кандидат?

Очакваме от кандидатите най-вече да имат желание да учат и да подобряват постоянно своите умения. Също така да са усвоили в дълбочина даден език за програмиране, за да бъдат самостоятелни. Това включва фундаментални елементи от компютърните науки като структури от данни и алгоритми, например.

Защо избрахте да си партнирате с Телерик Академия?

Работата ни с Телерик Академия осигурява директен достъп до нови специалисти със задълбочена подготовка в областта на програмирането, които тепърва започват кариерата си и се интересуват от най-модерните технологии. Партньорството ни помага да изградим тези ценни контакти и да представим бранда „Uber Engineering“ в България.

Освен това процесът на запознаване с учащите е много добре организиран. Предварително е планирана всяка фаза – какво се прави, каква информация се споделя с тях и какви събития се организират. Това спестява време на компаниите, т.к. не изисква от нас да измисляме стратегия и подход към таланта.

Какво бихте посъветвали хората, които тепърва започват да се обучават в областта на програмирането?

Първо, тръгнете с нагласата, че процесът на учене е безспирен. Това е хубавото на софтуерната индустрия – на всеки пет години има нови тенденции и технологии. Така работата никога не става скучна.

Второ, не подценявайте стажовете. Те ще позволяват в началото на кариерата ви да опознаете компанията, да придобиете опит и да прецените дали искате да останете да работите в нея.

И трето и изключително важно, не забравяйте че кариерното ви развитие е ваша отговорност. Препоръчвам ви да имате план какво искате да постигнете през следващите 6 месеца. Какви нови технологии искате да усвоите и какви проекти да реализирате. Необходим е и по-дългосрочен план – за следващите  от 1 до 3 г. Какви умения ви липсват и в какъв тип компания трябва да работите, за да натрупате нужния опит. В противен случай ще се носите по течението и ще стигнете само дотам, докъдето ви отведе.

Етикети: studentsNews, homepage-news, current