Telerik Academy

От строителен в софтуерен инженер

От: Ina Dobrilova | 05 февруари 2018

Във всяко издание на Професионалната Телерик Академия неизменно има представители на строителния сектор. Причината - инженерното им мислене и подготовка осигуряват стабилна основа за преквалификация в областта на програмирането.

Такава е историята и на Васил Камбуров, който се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия и започва работа по специалността. Натрупва сериозен опит и достига етап, в който отговаря за екипи от над 100 души. Въпреки успешното си кариерно развитие, Васил решава да смени професията си.

Втора специалност

Васил записва втора специалност „Компютърни системи и технологии“ в Бургас, където именно неговите преподаватели го насочват към Телерик Академия като допълнение на изучавания материал. Така Васил се включва в Професионалната Телерик Академия. Впечатлен е от дълбочината на получените знания, актуалните теми и високия стандарт на преподаване.

„Лекторите са изключително добре подготвени, имат съвременни познания и опит в областта и винаги са насреща да помогнат. Нямаше да започна работа като софтуерен разработчик без наученото в Академията“, споделя Васил.

Извън технологичните умения, необходими за успешен кариерен старт, той получава и друг ценен урок. „В Телерик Академия научих как сам да придобивам нови знания и умения занапред, за да се развивам постоянно. Разбрах, че програмирането е процес на постоянно учене, тъй като технологиите се променят много динамично.“

Нова кариера или най-доброто от двата свята

Още докато се обучава в Академията, Васил започва да търси работа. Избира софтуерната компания coBuilder, която разработва продукти за строителната индустрия. Вижда възможност да комбинира двата си най-големи интереса и натрупаните умения.

„Привлече ме също, че компанията разработва собствен иновативен софтуер за Building Information Modelling (BIM), който познавах отлично. BIM обединява всички роли в строителството – от проектанти, през изпълнители, надзор, до екипите по поддръжка, когато вече сградата е в експлоатация.“, разказва Васил.

Започва първоначално на гъвкаво работното време, за да може да завърши успешно обучението си в Академията. Днес Васил създава модерни софтуерни решения, които подпомагат дейността на клиентите на компанията и допринасят за развитието на строителния бранш.

„Много е приятно да виждаш как това, което създаваш, помага на специалисти в целия свят в ежедневната им работа и ги улеснява. В работата ми непрекъснато се налага да използвам знанията, които получих в Академията“, коментира той.

Съвет към курсистите в Телерик Академия

Според Васил ключът към успеха в програмите на Телерик Академия не е вроденият талант, а упоритостта.

„Ако сте се насочили към софтуерния бранш, не се колебайте да кандидатствате в Професионалната Телерик Академия. Освен че ще се научите да програмирате на световно ниво, ще се запознаете с много хора като вас, мотивирани и позитивни, искащи и можещи да се развиват в тази сфера, които могат да станат ваши колеги и приятели“, допълва Васил. 

За желаещите да търгнат по стъпките на Васил Камбуров към успешна преквалификация в областта на програмирането, приемът в Telerik Academy Alpha с Java+Android е отворен до 27 април.