Telerik Academy

Време за смяна на професията

От: Ina Dobrilova | 18 януари 2018

Смяната на професионалната квалификация, когато сте се насочили към софтуерната индустрия, изисква много усилия, последователност и готовност да не се отказвате пред предизвикателствата по пътя. Мисията обаче е възможна.

Това показва и историята на Стефан Луджев. Той завършва ландшафтна архитектура и няколко години работи в областта, само за да разбере, че това не е неговото поприще и е време да смени професията. Стефан става част от Професионалната Телерик Академия. Тук той прави първите си крачки в света на програмирането, а броени дни след като завършва програмата започва работа в софтуерната компания InterConsult Bulgaria. 

Стефан Луджев (втори от ляво надясно) на завършването на Професионалната Телерик Академия заедно с Дончо Минков, Мартин Вешев и Бойко Яръмов.

Рестарт
Стефан избира Професионалната Телерик Академия, за да се преквалифицира в областта на софтуерното инженерство през 2016 г. Но не съумява да комбинира тогавашната си работа с обучението и отпада от програмата. Вместо да се откаже от мечтата си, Стефан се амбицира още повече. Така с второто си участие в Академията рестартира изцяло кариерното си развитие в сфера, която за него е по-интересна, предизвикателна и перспективна.

След първоначалния си неуспешен опит, Стефан решава да отделя допълнително време в Академията, за да може да усвои задълбочения материал и да работи по практическите проекти заедно с други участници в програмата и под менторството на опитните технологични трейнъри. „Телерик Академия е място, където си заслужава да прекарваш по-голямата част от времето си. Един от най-големите плюсове е, че си сред хора със същите интереси, с които взаимно се дърпате напред и впоследствие работите и се забавлявате заедно. Едни от тези хора са и самите трейнъри“, разказва Стефан.

Мечтаната работа
Още преди да завърши обучението си в Академията, той се явява на няколко интервюта за работа. Най-силно е впечатлен от InterConsult Bulgaria (ICB) и малко след края на програмата става част от екипа ѝ. Работата му е свързана с нов проект, който използва едни от най-модерните технологии – .Net Core 2.0, Angular 4 и Azure Cloud Services. Компанията разработва и проекти, базирани на VR и IoT платформи.

Още по-важна за него е културата на компанията, в основата на която са споделянето на идеи и постоянният стремеж за развитие на нови знания и умения. „В Академията научихме, че в разработването на софтуер човек трябва постоянно да попива нови знания, а в ICB има условията за това. Работим по изключително разнообразни проекти с иновативни технологии. Колегите ми са такива от които можеш спокойно да потърсиш съвет и на които можеш да споделиш своите идеи“, споделя Стефан.


Наученото в Академията му дава както необходимата практическа подготовка и знания, така и увереността да започне професионалното си развитие в една изцяло нова сфера. „В процеса на работа осъзнавам значението на отделните курсове в Телерик Академия. Колко полезни умения съм придобил и колко много отборните проекти се доближават до реалната работна обстановка. Всички усилия, вложени в това начинание, които за мен не бяха никак малко, си заслужаваха“, обобщава Стефан.

Съвет към новите курсисти
Изпитал лично предизвикателствата да преобърнеш кариерата си на 180°, Стефан съветва участниците в Професионалната Телерик Академия да не се отказват независимо от трудностите, които могат да срещнат по пътя.

За Telerik Academy Alpha
Следващото издание на програмата за подготовка на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha, стартира през март. Можете да кандидатствате до 23 февруари и да дадете начало на кариерното си развитие като Java програмист.