Telerik Academy

Telerik Academy Alpha: индивидуален подход на обучение и акцент върху личностните умения

От: Ina Dobrilova | 10 януари 2018

В серия от блог постове Михаил Вълков, генерален мениджър на Професионалната Телерик Академия, разказва за новата ни програма за подготовка на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha. Научете как протече първото ѝ издание и какви умения и знания придобиха курсистите.

В отговор на нуждите на бизнеса, към технологичното обучение в Telerik Academy Alpha добавихме ключови теми отвъд програмирането, които подпомагат холистичното развитие на курсистите, и индивидуален подход на преподаване. Резултатът – добре подготвени младши специалисти, които още с първите си дни на работа съумяват да се впишат в екипа и допринасят за успеха на своя работодател.

Мотивация и личностни умения

Един от ефектите, които забелязахме в първата кохорта на Telerik Academy Alpha, е, че мотивацията е заразителна. Курсистите бяха изключително мотивирани още в началото на програмата, но с напредъка на обучението желанието им за успех, се подсилваше. 

Роля за това имат и обученията за развитие на личностните и поведенческите умения, които включваха теми като:

  • Ефективно и ефикасно учене – методи, чрез които курсистите да подбират на какво да наблегнат и как да усвоят материали по най-бързия и добър за тях начин;
  • Комуникация - включително даване и получаване на обратна връзка;
  • Работа в екип и индивидуално – по предварително зададен срок и в динамични условия, наподобяващи реалната работна среда. 

Индивидуален подход и обучение

Преподавателите, влизаха в ролята и на ментори. А курсистите се сближиха с тях до ниво, което сме виждали само в добре функциониращ екип от софтуерни разработчици и техния мениджър. Това помага за доброто индивидуално отношение и нагласа.

Правихме честа проверка на прогреса на курсистите и давахме съвети и насоки под формата на индивидуални срещи и консултации. На наш ред приемахме обратна връзка от участниците постоянно, за да настроим и допълнително да подобрим програмата.

Така опознахме всеки един от курсистите в дълбочина и се сближихме. А сега следим от близо интервю процесите и кариерния им старт. Някои от тях вече започнаха работа - веднага след края на програмата.

 Какво казват курсистите ни за Telerik Academy Alpha?

„Telerik Academy Alpha беше най-добрият възможен старт за моето развитие. Получихме много добра техническа подготовка - преподаваше се не само писане на код, а и начин на мислене. Вярвам, че придобитите знания от обученията за развитие на личностните и поведенчески умения ще ни останат за цял живот. Това, че не ни учихте просто на синтаксис на език, ви извежда пред някои академии. Но това че не ни учихте само на програмиране, а ни помогнахте да развием  личностите си умения, ви извежда много пред всички други обучителни организации,“ споделя Илия Дамянов, завършил първото издание на Telerik Academy Alpha.

„Telerik Academy Alpha изпълни и надмина очакванията ми. Програмата създава отлични навици за учене, мотивация и показва, че за 6 месеца може да се научи и осмисли голямо количество материал.“

„Научих много за 6-те месеца в Академията, а опитът, който всеки от лекторите сподели, беше изключително полезен. Успях да си изградя навици за учене и правилно оценяване на знанията си, както и придобих по-ясна представа как работи IT секторът. Тази съвкупност от знания, е най-ценното, което човек може да получи в една образователна организация. Благодаря за желанието, отдадеността и професионализма на екипа.“

Ново издание на Telerik Academy Alpha

Можете да се включите в следващото издание на Telerik Academy Alpha с Java – един от най-популярните програмни езици. Приемът ще бъде отворен до 23 февруари – достатъчно време да се подготвите за входния ни изпит по основи на програмирането.