Telerik Academy

Какво постигна екипът на Телерик Академия през 2017 г.

От: Ina Dobrilova | 20 декември 2017

Преди точно една година Телерик Академия обяви, че се отделя като самостоятелна образователна организация под ръководството на четиримата ѝ основатели Бойко Яръмов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Христо Косев.

През последната година с обновени визия и стратегия за бъдещето станахме партньор на всички ИТ компании в България, като адресираме недостига на кадри в индустрията и създаваме отлично подготвен младши талант. Така изграждаме нови специалисти, които могат бързо да се влеят в компаниите, да започнат да допринасят за техния успех още в първите работни дни и в рамките на година да достигнат следващото си кариерно ниво.2017 г. бешe изключително динамична, изпълнена с нови идеи и мащабни планове, програми, вдъхновени от нуждите на бизнеса, предизвикателства и успехи. Подпомогнахме кариерното развитие и запалихме интереса към програмирането на хиляди деца, ученици, студенти и специалисти. През изминалите 12 месеца над 3 хил. души се обучаваха присъствено в Академията. А над 220 души завършиха професионалните ни програми и излязоха на пазара на труда.

Какво още реализирахме през 2017 г.

Изградихме силен и сплотен екип от топ специалисти, мотивирани да задават стандарта в ИТ обучението. Към вече утвърдения ни трейнърски екип се присъединиха професионалисти с дългогодишен опит в областта на развитието на човешкия капитал, маркетинг и ПР, обучението на деца и младежи и разработката на водещи в глобален мащаб софтуерни решения.

Стартирахме изцяло нова, шестмесечна програма за подготовка на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha. С помощта на индивидуален подход на обучение, по-малки групи и иновативен метод на преподаване, успяхме да съкратим наполовина времето за обучението, запазвайки същия обем и ниво на знания. Към технологичните теми и практически опит, които са в основата на програмата, добавихме програмния език Java и курсове за развитието на личностните и комуникационните умения на курсистите.

Изградихме партньорска мрежа от над 30 компании, която продължаваме да разширяваме и развиваме. От ден първи инициирахме активен диалог с бизнеса, за да разработим програмите си съобразно нуждите на компаниите. Радваме се, че спечелихме доверието и сериозна подкрепа от индустрията в лицето на нашите партньори.

Проследихме успеха на възпитаниците на Телерик Академия в най-мащабното ни проучване досега. А резултатите са показателни:

  • 98% от завършилите Професионалната Академия в периода 2010-2016 г. работят в софтуерната индустрия;
  • Почти всички избират да останат в България;
  • Близо 70% започват работа до 2 месеца от своето завършване;
  • 70 на сто се изкачват до следващото кариерно ниво само за година.

Не на последно място стартирахме учебната година с 38 групи по програмиране и рекордните 1060 ученици на възраст 10-13 г., които се обучават безплатно в страната. Като работим съвместно с училища и опитни преподаватели, успяхме да осигурим достъп до качествено обучение в 12 града в България.

Какво ново ни предстои през 2018 г.

Всичко до тук ни стимулира да гледаме с още повече увереност и нетърпение напред. Продължаваме да подготвяме следващите поколения дигитални лидери и специалисти, а заедно с това ни предстоят и много нововъведения.

През 2018 г. ще стартираме изцяло нови програми както за специалисти, така и за деца, ще включим още модерни технологии, ще организираме събития с участието на водещи специалисти и лектори. Следете ни, защото сме подготвили още изненади, които ще обявим догодина.