Telerik Academy

Александър Златков: „Университетът и Телерик Академия се допълват чудесно“

От: Ina Dobrilova | 22 ноември 2017

Историята на Александър започва в Софийската математическа гимназия, където се заражда интересът му към състезателното програмиране. Участва и печели редица национални и международни олимпиади. Благодарение на отличните си резултати е приет във ФМИ на Софийския университет. Успоредно с това започва обучението си в Професионалната Телерик Академия, където трупа практически опит и още по време на програмата започва работа като програмист. Три години по-късно Александър вече е съосновател на технологичната компания SessionStack. Нейни клиенти са международни организации като BULPROS и Texas.gov, а през 2016 г. компанията е избрана за най-перспективен стартъп в Централна и Източна Европа от журито в конкурса на Google Campus, Полша.

Защо реши да учиш едновременно във ФМИ и в Професионалната Телерик Академия?
В гимназията освен със състезания по програмиране се занимавах и с разработка на лични проекти. Въпреки че решенията работеха, кодът зад тях беше много лошо написан. Не се бях замислял, че трябва да следвам определени принципи и дали и как ще мога да работя с други хора по тези проекти. На състезанията е необходимо да пишеш високоефективен код, за кратко време, който да работи правилно. Но това далеч не е достатъчно, когато започнеш да правиш продукт.

Запознах се с Телерик Академия покрай състезанията и бях твърдо решен, че записвайки се във ФМИ, ще започна да се обучавам и в Академията, за да надградя знанията си и да натрупам практически умения. Да запълня пропуските, които до този момент имах, и да започна работа възможно най-бързо. Според мен университетът и Телерик Академия се допълват чудесно. 

Как обучението ти в Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?
Първият ключов курс за мен беше по обектно-ориентирано програмиране (OОП). Помня в какви детайли изучавахме всеки принцип и не можех да повярвам как преди това съм писал софтуер без тези практики. Поне за мен курсовете в Академията по ООП бяха отвъд тези в университета. Множеството проекти и задачи, през които преминахме, както и примерите, писани от лекторите, ми дадоха летящ старт. Много бързо след това започнах работа, където прилагах знанията на практика.

В Академията за първи път навлязох и в дълбините на JavaScript. Няколко години по-късно голяма част от продукта, който създаваме, стъпва именно на този език за програмиране. Получените знания се оказаха основополагащи за бъдещето развитие на компанията ни.

Кои са най-ценните умения/знания, получени в Академията, които използваш и днес?
Освен технологичните познания, изключително ценно умение, което започнах да развивам в Академията, беше да работя качествено и безпроблемно в екип.

За първи път работех с хора, които са изключително различни от мен от гледна точка на работни навици, житейски и професионален опит. За разлика от състезанията, където се оценяват индивидуалните успехи, в Академията трябваше да покажем, че целият екип и съответно проект е най-добър. Този нов набор от умения е много важен в реалния живот, т.к. в момента трябва да работим и комуникираме ефективно не само вътре в екипа, но и навън – с клиенти, партньори и инвеститори.

Какво би посъветвал хората, които искат да участват в програмата?
Бих посъветвал хората да си отговорят на въпроса - какво искат. С участието си в Академията могат да навлязат по-бързо в програмирането, да получат светкавичен кариерен старт, да развият уменията си за работа в екип, да опреснят знанията си с по-съвременни технологии и добри практики или да израснат кариерно. Веднъж набелязали целта си, след като бъдат приети, е важно курсистите да измерват своя напредък. Всеки проект и задача са малка стъпка към постигането на тази цел.

Ти си съосновател и изпълнителен директор на технологичния стартъп SessionStack. Можеш ли да ни разкажеш повече за идеята зад него?
Идеята за SessionStack идва от проблем, с който програмисти, UX специалисти и продуктови мениджъри се сблъскват ежедневно в работата си. Когато потребителят сe натъкне на проблем в уеб приложението или уеб сайта, било то грешка или просто недостатък на интерфейса, пресъздаването й и откриването на причините за нея отнемат твърде много време. Необходимо е да се комуникира с потребителя и да се задават въпроси: какво точно е направил, какъв браузър е използвал, какви данни е въвел, каква операционна система има, дали може да изпрати Screenshot, за да се види точния проблем. Статистически над 50% от времето за коригиране на грешки (bugs, UI glitches, UX issues) е във възпроизвеждането им.

Със SessionStack премахваме нуждата програмистите и специалистите, отговарящи за поддръжката на клиентите и клиентското преживяване, да събират тази информация, губейки както своето, така и времето на клиентите си. След като бъде интегриран в уеб продукт (уеб сайт или уеб приложение), SessionStack започва да събира данни за това как потребителите използват продукта, какво се случва в браузъра и как се изменя потребителският интерфейс (UI). Когато възникне проблем, SessionStack взима всички тези данни, и ги възпроизвежда под формата на видео, което показва на нашите клиенти какво точно е направил крайният потребител и какво се е случило в неговия браузър, когато е възникнал проблемът.