Telerik Academy

Как да стана .NET програмист?

От: Ina Dobrilova | 13 ноември 2017

Технологичният ни трейнър Мартин Вешев разказва пред Karieri.bg кои са основните стъпки по пътя към една от най-търсените технологични професии - C# / .NET програмист. Научете какви умения са необходими, откъде да стартирате подготовката си и как да станете Full-Stack .NET специалист в рамките само на 6 месеца.

Създадена от технологичния гигант Microsoft, .NET е предпочитана платформа за много от водещите ИТ компании в света, заради своята надеждност и възможност за значително скалиране на приложенията. Това поражда високо търсене на специалисти с необходимите знания и експертиза както в България, така и в глобален мащаб. Платформата е предпочитана и от самите разработчици на софтуер, т.к. позволява създаването на модерни уеб, десктоп и мобилни приложения с един от най-широко използваните езици за програмиране – C#.

Какво означава това за всички, които тепърва се насочват към софтуерното инженерство и конкретно към света на .NET? Платформата вече се е наложила и на лице са редица индикатори, че ще продължи да бъде сред водещите технологии в обозримо бъдеще. Нуждата от специалисти на пазара на труда ще се запази, а може би и нарасне. Освен това веднъж усвоени, ключовите умения лесно могат да бъдат приложени при разработката на приложения за всеки вид устройство, без да ви се налага да изучавате нов език за програмиране.

The Path To Becoming a .NET Developer

Тук идва важният въпрос как да поставите основите и какви знания са ви необходими, за да станете добър .NET специалист. Ако не сте студент в софтуерна специалност (а дори и да сте), можете да се преквалифицирате или да надградите уменията си в рамките на 6 месеца с Telerik Academy Alpha. Ето ги и основните стъпки по пътя към професията .NET програмист: 

 • Усвоете основите на програмирането с езика C#

  Първата стъпка е да изградите фундаментални умения по програмиране. От познаване на различните типове данни, през използването на променливи, до прилагането на ключови концепции като използване на масиви, методи и обекти. Упражнявайки се постоянно по време на обучението, неусетно ще развиете своите алгоритмични и аналитични умения, така че да мислите като програмист. 

 • Потопете се в света на обектно-ориентираното програмиране (ООП)

  Като усвоите ключовите принципи на ООП, постепенно ще разберете как с тяхна помощ да разрешавате проблеми от реалния свят с код. Хубавото тук е, че знанията са общовалидни и следователно лесно преносими и полезни за всеки език за програмиране, базиран на обекти, като C++, Java, VB.Net и PHP. Освен това придобитите умения ще ви бъдат полезни, независимо дали изберете да се занимавате с уеб, десктоп или мобилни приложения. 

 • Научете как да тествате и оптимизирате своя код

  Няма човек, който да пише безгрешен код. Неминуемо и във вашите решения ще има грешки, но важното е да знаете как да ги откривате и неутрализирате навреме. Сред основните теми тук са: ръчно и автоматизирано тестване и най-добри практики за създаване на структуриран и лесно надградим код с помощта на най-често използваните шаблони за дизайн на кода. 

 • Дайте живот на своите приложения

  Без достъп и работа с данни, вашите приложения са нефункционални. Независимо колко добре изглеждат, необходимо е да ги свържете с бази от данни, които да ги захранват с информация. Финалната стъпка от подготовката ви е да започнете да разработвате от нулата модерни приложения, които използват най-актуалните уеб стандарти и се отличават с висока сигурност и скалируемост, с помощта на платформата ASP.NET MVC.

С усвояването на тези умения ще станете full-stack .NET програмист. Какво означава това? Ще владеете всеки етап от създаването на едно приложение – разработката както на видимата за потребителите част (front-end), така и на сървърната част (back-end), чрез която можете да достъпвате, съхранявате и управлявате своите данни.

Всички изброени знания са застъпени и в присъствената 6-месесечна програма за подготовка на софтуерни специалисти - Telerik Academy Alpha. След успешно преминаване на програмата участниците започват с летящ старт кариерното си развитие. Това сочат данните на последното проучване сред завършилите Професионалната Телерик Академия от създаването ѝ през 2009 г. до 2016 г.: 98% от анкетираните днес работят в софтуерната индустрия, като близо 70% си намират работа до 2 месеца след края на програмата.