Telerik Academy

Старт от нулата и надграждащо обучение по програмиране

От: Ina Dobrilova | 14 септември 2017

Чрез серия от блиц интервюта с курсисти, които се обучават при нас, ще ви покажем от първа ръка какви са животът и атмосферата в Телерик Академия. Днес ви срещаме с Калин Костов и Симона Ценова, които предстои да завършат обучението си през октомври.

Калин е на 28 г., възпитаник на Първа английска езикова гимназия в София и след това Университета за световно и национално стопанство със специалност „Европеистика“. Преди 5 години той стартира собствена компания, но осъзнава, че освен визия за бизнеса са му необходими и ИТ умения, с които да реализира идеите си. Симона е на 21 г., студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където учи „Софтуерно инженерство“. Решава да участва в Телерик Академия, за да надгради и усъвършенства познанията си по програмиране. Как протича обучението и какво им е помогнало да стигнат до тук, научете от интервюто ни с тях.

Защо решихте да кандидатствате в Телерик Академия?
Калин: Имам много познати и приятели в ИТ индустрията, част от които са завършили вече Telerik Academy, и абсолютно всички са на мнение, че ако искам да се науча да програмирам, това е най-доброто място. Привлече ме и факта, че обучението е безплатно за курсистите, За съжаление в България все още го има разбирането, че „щом си плащам, ще мина“. Но в Академията, за да „минеш“, наистина трябва да си добър. Аз точно това търсех.
Симона: Академията е символ на качествено обучение. Тя ни запознава с важните практики и съвременни технологии в сферата на софтуерното инженерство. Исках да бъда част от точно такова място – зареждащо, мотивиращо, насочено към практическите упражнения и даващо ценни познания, които ще отворят пред мен много нови възможности.

С какъв опит в областта на програмирането стартирахте обучението си в програмата?
Калин: Въпреки, че съм прекарал последните няколко години в ИТ индустрията, аз винаги съм бил човекът с идеите, а не този, който има техническите знания да ги реализира. Разполагах с малко опит с HTML и CSS, знаех какво е JavaScript (JS), но не бях писал нито един ред код с JS.
Симона: Бях се занимавала с програмиране около година и половина преди да започна обучението си в Телерик Академия.

Кое според вас е най-ценното от програмата до момента?
Калин: В Академията от ден първи стана ясно, че основната цел на обучението е да ни научат да мислим като програмисти и да решаваме проблеми. Точно затова завършилите Телерик Академия се реализират толкова добре – няма значение какъв език или технология им се налага да използват, те знаят как да програмират и това им позволява да се адаптират бързо и да решават проблеми ефективно, което е в основата на тяхната работа.
Симона: Преди да започна програмата имаше много неща от предишния ми опит в програмирането, които бяха останали неизяснени. Благодарение на многото полезни практически задачи и примери, които трейнърите ни даваха, успях да събера всички липсващи елементи. Не по-малко ценни са екипните проекти. По-рано предпочитах да работя сама, но вече знам колко е полезно и забавно да работиш заедно с добър екип. И двете неща вярвам, че ще бъдат много важни за кариерното ми развитие.

Кой е най-интересният момент от обучението ви?
Калин: Първият изпит по C#, първият отборен проект, класирането на първо място по даден курс. Но това, което винаги ще помня, са хората. От една страна трейнърите, които са изключителни професионалисти – приятелски настроени, с много дълбоки знания и страст за всичко в ИТ сферата, винаги готови да ти помогнат. От друга страна колегите – страхотни хора, които ми помогнаха да надскоча себе си в моменти, когато не бях сигурен дали мога.
Симона: Всеки ден в Академията е интересен. Хората, с които общувам, са изключително готини и винаги е забавно да сме заедно. Обичам моментите, когато имаме практически задачи, обменяме идеи и си помагаме един на друг.

Бихте ли препоръчали Telerik Academy Alpha на свои познати?
Калин: Вече го правя. Но на всеки казвам, че ако поеме по пътя на Телерик Академия, той/тя трябва да даде 100% от себе си, защото тук няма вариант „да минеш между капките“.
Симона: Разбира се, като бих ги посъветвала да вземат максималното от програмата и да не се отказват, ако срещнат трудности.

Ако искате да бъдете на тяхното място само след шест месеца, кандидатствайте за новия сезон на Telerik Academy Alpha до 8 октомври.