Telerik Academy

Предстои първата Европейска младежка олимпиада по информатика

От: Ina Dobrilova | 23 август 2017

Нямаме търпение да дойде септември и то не само заради старта на новата учебна година. България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). В международното състезание, което ще се проведе в периода 7-13 септември в София, участие ще вземат ученици до 15.5 годишна възраст от над 20 страни.

Олимпиадата цели да стимулира интереса на децата към компютърните науки и да насърчи любопитството им към състезателното програмиране. Цел, която не само съвпада с убежденията и мисията на Телерик Академия, но и е ключов двигател зад детските ни инициативи. Затова се радваме да бъдем партньор на това страхотно събитие, подпомагайки неговата реализация.

Вече повече от 6 години екипът ни организира безплатни обучения по състезателно програмиране и разработка на игри за деца, за да събудим техния интерес към дигиталните технологии от най-ранна възраст и да им помогнем да направят крачката от консуматори на технологиите в техни смели създатели и иноватори. От старта на Детската Телерик Академия през 2011 г. досега над 4200 деца са се обучавали присъствено в школите ни по програмиране, а всеки трети състезател по информатика в 4-6 клас в България е наш възпитаник.

Инициатори на Първата Европейска младежка олимпиада по информатика са български преподаватели и специалисти в областта на информационните технологии. Друг любопитен факт е, че част от ръководителите на българските младежки отбори, които ще участват в eJOI, са учители в Детската Телерик Академия.

Олимпиадата ще се проведе под патронажа на Румен Радев, Президент на Република България, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.