Telerik Academy

Най-правилният избор или защо да слушаме съветите на баба

От: Ina Dobrilova | 15 август 2017

Един от най-полезните съвети, които Кристиян Петров е получавал досега, идва от неговата баба. След като научава за Телерик Академия от телевизионен репортаж, тя предлага на внука си, запален любител на компютърните игри, да канализира енергията и усилията си в „нещо по-ползотворно“. Така Кристиян прави 180° завой. От икономическо образование - първо в професионална гимназия „Велизар Пеев“ в гр. Своге, където завършва специалност „Бизнес администрация“, а след това и в университета - той се насочва към програмирането.

След като успешно завършва Телерик Академия и без предишен опит в сферата на софтуерното инженерство, Кристиян започва работа като младши програмист в стартираща холандска компания. Днес той е част от екипа на EPAM Bulgaria, където работи като JavaScript разработчик.

Вижте интервюто ни с Кристиян:

Визитка 
Име: Кристиян Петров
Възраст: 24 г.
Обучение в Телерик Академия: Телерик Академия – сезон 2013-2014 г.
Професионална реализация: JavaScript разработчик в EPAM

Разкажи ни повече за работата си. Какви са основните ти задачи  и кое е най-интересното, което правиш?
Проектът, по който работя в момента, е свързан с обработка на Big Data – големи обеми от данни на водеща, световна компания за спортни обувки и стоки. Основен фокус е представянето на статистическа информация, свързана с доставки, поръчки и разлика в продажбите между различните месеци и сезони. А кое е най-интересното ли? Ами в този проект всичко - от екипа  до технологиите, които използваме. Всеки ден има нови и вълнуващи задачи и проблеми, които трябва да разрешаваме.

Как обучението ти в Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?
Както обичам да казвам на познати и приятели, участието ми в Телерик Академия е най-правилният избор, който съм правил в живота си. Програмата ми даде всичко необходимо за бърз кариерен старт. Благодарение на нея успях да изградя изключително стабилна основа, която надграждам с всеки изминал ден.

Социалните контакти и запознанства са друг много важен елемент. С много от хората, с които учихме заедно, все още се виждаме редовно и поддържаме връзка.

Кои са най-ценните умения, получени в Академията, които използваш и днес?
Освен солидните технически знания, друго изключително ценно умение, което придобих в Академията, е как да работя в екип. С помощта на редица отборни проекти разбрах, че всичко зависи от екипа. Ако един се провали - проваляте се всички. Именно това усещане, че не съществува „аз“, а само „ние“, остана и после в процеса на работа. Ако не успеете да доставите обещаното на клиента, това е проблем за целия екип, не само на един човек.

Какво би посъветвал хората, които искат да участват в програмата?
Бъдете упорити и не се отказвайте. Ще има трудности и ще има моменти, когато с дни няма да успеете да разберете как определено нещо работи, докато накрая не ви просветне лампичката. Важно е да подхождате с постоянство и да не се притеснявате да задавате въпроси. Участието в Телерик Академия си заслужава всяко едно усилие и ще ви донесе само положителни емоции и полезен опит.


Следващият сезон на програмата ни за подготовка на софтуерни инженери само за 6 месеца, стартира наесен. Научете повече от страницата на Telerik Academy Alpha.