Telerik Academy

От музиката до успешна ИТ кариера с творчески нюанс

От: Ina Dobrilova | 10 юли 2017

Животът на Антони Жеков е неразривно свързан с музиката и творчеството. По образование той е класически музикант - възпитаник на Бостънската консерватория. Насочва се към програмирането от любопитство и без предишен опит и знания в областта, но с много мотивация и труд завършва успешно Телерик Академия. Веднага след края на обучението си започва работа като младши софтуерен разработчик, а няколко години по-късно успява да съчетае двете си любими занимания – програмирането и изкуството. Като част от международната технологична компания Wacom, днес Антони разработва решения за артисти, художници и илюстратори в целия свят. Споделяме ви неговата история.

Визитка 
Име: Антони Жеков
Възраст: 29 г.
Обучение в Телерик Академия:
Телерик Академия – сезон 2012-2013 г.
Професионална реализация: Софтуерен разработчик в Wacom

Защо се насочи към софтуерното инженерство?

Не бях планирал да се преквалифицирам. Винаги ми е била любопитна темата и когато най-накрая имах времето да пробвам, намерих Телерик Академия. Още след първия изпит осъзнах, че обучението е много сериозно и мога да получа стабилни знания, стига да се преборя до края.

Нямаш предишен опит и подготовка по програмиране – как успя да се справиш с обучението?

Най-много ми помогна отношението на лекторите. Виждах, че те се интересуват от нас и търсят най-добрите начини да ни подготвят и да ни научат на всичко, което ще ни бъде необходимо, за да се реализираме успешно. Обучението ми от там нататък мина на много високи обороти. Новият ми интерес към технологиите ме тласкаше напред и не усещах как минаваха часовете, дните и месеците, докато участвах в Телерик Академия.

Как обучението ти в Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?

Лекторите в Телерик Академия не само ме научиха как да програмирам, но и как да мисля като разработчик на софтуер. След като завърших програмата и започнах работа, осъзнах, че знам всичко необходимо, за да имам спокойствието и самочувствието на младши специалист.

Не е възможно за няколко месеца или година да се научи абсолютно всичко, но е много важно по какъв начин си научен да подхождаш към задачите. Продължавам всеки ден да трупам нови знания, надграждайки вече добре усвоените основи.

Разкажи ни повече за работата си. Върху какъв продукт работиш сега и с какви технологии?

Преди около година научих, че една от фирмите, на които съм огромен фен от дете - Wacom, има офис в София и си търси нови попълнения.

В момента съм част от Windows Universal екипа на Wacom, където разработваме решения, насочени към т.нар. „creative professionals“. Вълнуващо за мен беше да се запозная с Digital Ink технологията на компанията, заложена във всяко нейно приложение. Възможността чрез работата си директно да помагам на артисти, художници и илюстратори по целия свят, от които и аз се вдъхновявам, ме прави изключително горд и щастлив.

Какво би посъветвал хората, които искат да участват в програмата?

Телерик Академия е място, където работливите и упоритите успяват. Няма никакво значение от каква сфера идвате, нито на каква възраст сте. Ако преминете обучението до края, няма начин да не успеете след това. Вие сами определяте докъде можете да стигнете.

Следващото издание на 6-месечната ни програма за подготовка на софтуерни инженери - Telerik Academy Alpha - стартира наесен. Използвайте лятото, за да се подготвите за входния изпит в програмата. Систематизирани учебни материали и примерни изпити можете да намерите тук