Telerik Academy

Георги Цолов: „Възможностите в ИТ сектора са безгранични, стига да подходите сериозно и да не спирате да учите“

От: Ina Dobrilova | 26 април 2017


Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия.

Георги Цолов е икономист по образование, но благодарение на обучението си в Софтуерната Телерик Академия вече разполага с над четири години опит като програмист. Понастоящем работи като Front-end разработчик в ScaleFocus, където отговаря за решенията на Shutterfly - американска компания с над 20 милиона активни потребители.

Georgi Tsolov - Telerik Software Academy

Визитка 
Име: 
Георги Цолов
Възраст: 
27 г.
Обучение в Телерик Академия: 
Софтуерна Телерик Академия – сезон 2012-2013 г.
Професионална реализация: 
Front-end разработчик в ScaleFocus

Разкажи ни повече за работата си.
В момента работя по проект на Shutterfly, която предоставя решения и услуги за принтиране на лични снимки върху всякакви продукти. Ако следите предаването на Ellen DeGeneres, можете да видите името на компанията, която често предоставя наградите за благотворителност.

Работата ми е много интересна, като в момента съм фокусиран върху пренаписването на редица компоненти от Backbone на React и Redux. Колегите ми са с дългогодишен опит и може да се научи много от тях. Освен това се опитваме да прилагаме „pair programming“ практики, което ни дава различна гледна точка над проблемите, които решаваме.

Как обучението ти в Софтуерната Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?
Най-хубавите неща в живота се случват спонтанно – така стана и тук. Мой приятел искаше да научи JavaScript, но дълго време отлагаше обучението си. За да му вдъхнем увереност, аз и един друг приятел се записахме в Софтуерната Телерик Академия, заедно с него. Избрахме направление „Уеб Front-end разработка“.  Дотогава нямах никакви допирни точки с програмирането, но ми се стори толкова интересно, че започнах да посвещавам голяма част от времето си за учене и четене на нови неща в тази сфера. Накрая, от трима ни само аз завърших цялостното обучение и получих сертификат. Буквално седмица и половина по-късно вече бях назначен на първата си работа като Front-end разработчик и се занимавах с различни системи за управление на съдържанието.

Кои са най-ценните умения, получени в Академията, които използваш и днес?
Научих страшно много в Софтуерната Академия. Най-хубавото е, че не са необходими пари или предварителни знания. Иска се просто отдаденост и сериозно отношение към процеса. Най-ценното според мен е, че се научих постоянно да търся развитие и да не се плаша от непознатото.

Трейнърите в Телерик Академия са отдадени на работата си и на това наистина да предадат своите знания и опит. Още си спомням как един от лекторите отдели цялата си събота за упражнения с всички курсисти, които не бяхме разбрали основите на JavaScript. Цял ден решавахме задачи и дискутирахме проблемите, възникнали около тях, което беше изключително ценно и полезно.

Какво би посъветвал хората, които се колебаят дали да се насочат към програмирането?
Има много реклами в момента, които подканват хората да станат софтуерни инженери, за да получават високи заплати. За мен това обаче не може да е основната движеща сила. Трябва програмирането да ти бъде интересно, за да четеш все повече и повече и постоянно да се развиваш.

 Затова бих посъветвал хората с интерес към технологиите да се запишат в Софтуерната Телерик Академия и наистина да са отдадени на това начинание. Възможностите в ИТ сектора са безгранични, стига да подходите сериозно и да не спирате да учите.