Telerik Academy

Михаил Вълков става генерален мениджър на Софтуерната Телерик Академия

От: Ina Dobrilova | 18 април 2017

Заедно с основателите на Телерик Академия, Михаил ще работи за създаването на програми, които да адресират нуждите на всички организации-партньори в индустрията 

Михаил Вълков е новото, ключово назначение в екипа на Телерик Академия. Той ще заеме новосъздадената позиция на генерален мениджър на една от дивизиите ни - Софтуерната Телерик Академия. В новата роля и заедно с основателите на Академията, Михаил ще отговаря за стратегическото развитие на обученията за подготовка на младши талант и изграждането на програми, които да адресират потребностите на всички организации в индустрията.

Михаил, който е и сред първите служители на Telerik, разполага с над 17 години опит в изграждането и управлението на големи инженерни екипи и разработката на софтуерни решения, използвани от компании от Fortune 500. От 2004 г. до 2017 г. той заема различни ръководни позиции в Telerik и играе ключова роля за развитието на продуктовото портфолио на компанията.

Mihail Valkov, GM, Telerik Software Academy

От 2013 г. до началото на 2017 г. Михаил е вицепрезидент „Инженерство“ в Telerik, а след това в Progress, която придоби българската компания през декември 2014 г. На тази позиция Михаил ръководи дивизия от над 250 софтуерни специалисти и отговаря за развитието на ключовата продуктова гама на Telerik – Telerik DevCraft. В този период под негово ръководство са създадени водещите решения за разработка на многоплатформени мобилни приложения - NativeScript и Telerik Platform. Михаил има магистърска степен по информационни системи с фокус върху бизнеса от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

„Като един от първите колеги, които се присъединиха към Telerik, Михаил бързо се превърна в ключов елемент от ядрото на компанията и двигател за нейния успех през годините. Много се радваме, че сега отново ще работим рамо до рамо в името на следващата ни значима кауза – обучението на дигитален талант. Неговата технологична експертиза и дългогодишния му опит ще ни помогнат да задълбочим и разширим програмата на Софтуерната Телерик Академия, като включим технологии и компетенции, които вече да адресират нуждите на цялата индустрия“, коментира Светозар Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на Телерик Академия.

В Телерик Академия Михаил ще отговаря за дългосрочната стратегия на една от основните програми на организацията - за подготовка на младши дигитални специалисти и софтуерни инженери, насочена към студенти и експерти, търсещи възможност за преквалификация. Основен негов фокус ще бъде разширяването на предлаганите обучения в съответствие с водещите технологични тенденции и търсените от бизнеса умения и компетенции. На новата си позиция Михаил ще ръководи и екипа от технологични трейнъри на организацията.

„Вълнувам се, че се присъединявам към екипа в този начален етап след рестартирането на Телерик Академия. Като изцяло независима организация Академията има потенциала и пълната свобода да бъде ключов партньор за всички компании в България и да осигури устойчиво решение на недостига на добре подготвени кадри. Разполагаме с нужните умения, екип и база и стъпка по стъпка ще вървим именно в тази посока“, коментира Михаил Вълков, генерален мениджър на Софтуерната Телерик Академия.

Днес Софтуерната Телерик Академия е едногодишна програма за подготовка на софтуерни инженери. От създаването на инициативата през 2009 г. присъствено в нея са се обучавали над 4700 души. Интензивното обучение включва над 20 курса - от основи на програмирането, структури от данни и алгоритми, до най-модерните софтуерни технологии. Завършвайки програмата, участниците разполагат с всички необходими умения, за да стартират успешно кариерното си развитие в ИТ сектора. Доказателство за това е, че 75% започват работа още докато се обучават или до 1-2 месеца след завършване на програмата.