Telerik Academy

Запознайте се с трейнърите в „Академията на Телерик“: Дончо Минков

От: Ina Dobrilova | 10 август 2016

Дончо Минков  е част от „Академията на Телерик“ от създаването на инициативата – първо като курсист, а след това и като технологичен трейнър. През изминалите шест години е работил с и преподавал редица технологии, сред които Android, iOS, Windows Phone, C#, .NET, ASP.NET, SQL и много други. Страстта му обаче остава програмният език  JavaScript и неговите технологии: front-end разработка и Node.js.

Дончо, ти си един от първите трейнъри в „Академията на Телерик“, как се промени инициативата през годините?

Аз съм възпитаник на първото издание на „Софтуерната академия на Телерик“, чиято цел беше да подготви кадри за  Telerik, която от май 2016 г. оперира по бранда на Progress. Тогава стартирахме 96 човека, от които завършихме само 18. Имаше само едно направление - „Програмиране“, и изучавахме единствено езика C# и платформата .NET.

Днес „Академията на Телерик“ има хиляди възпитаници, като последния сезон на „Софтуерната академия на Телерик“ завършиха близо 160 специалисти в направления „Мобилни приложения“, „Уеб приложения“, „Уеб front-end разработка” и „Осигуряване качеството на софтуера и автоматизирано тестване“.  Инициативите ни прераснаха в няколко за всяка възрастова група -  „Софтуерна академия на Телерик“, „Училищна академия на Телерик“, „Алго академия на Телерик“ и „Детска академия  на Телерик“ за най-малките програмисти. Ако преди изучавахме C# и .NET, то днес програмата включва технологии като: C#, .NET, Windows Phone, Android, iOS, ASP.NET, JavaScript, Node.js, jQuery, AngularJS, Java, Spring MVC, Objective-C, Swift, C++, алгоритми и още много други.

Кои са последните нововъведения в „Софтуерната академия на Телерик“?

Тази година ще организираме втори прием, като ще дадем шанс на още 800 амбицирани млади хора да се развиват в сферата на ИТ. Приемът ще започне септември и ще тече паралелно с програмата на настоящия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“.

Забелязваш ли разлика в профила на курсистите преди и сега? От по-ранна възраст ли се ориентират те към програмирането и расте ли броят на момичетата с интерес в тази област?

Има разлика в профила – все повече и повече млади хора се насочват към реализация в ИТ, като броят на момичетата се покачва. В предишни сезони на всички инициативи е имало значително по-малък брой момичета. Хубаво е, когато виждаш, че митът, че момичетата не са  добри програмисти, е вече разбит.

Сподели ни любопитни моменти от кухнята на „Академията на Телерик“,  забавни истории. Как изглежда животът в екипа?

Винаги ми е било много забавно, когато започне нов колега в нашия екип и попадне в подредения ни хаос. Всеки от екипа, в опита си да помогне, се струпва на бюрото на новия колега и започва да „помага“. В крайна сметка се получава бюро с 3-4 човека, които обсъждат смисъла на живота.

А от трейнърската катедра в залата?

На катедрата винаги е забавно. Курсистите често са склонни да се шегуват и да споделят въпроси и коментари, докато преподаваме, но това е всъщност хубаво. В „Академията  на Телерик“ се стремим да не следваме модела на лошия преподавател и послушния ученик, а курсистите да могат свободно да общуват с трейнърите от екипа.

Как разпознаваш добрите софтуерни инженери? Какви качества притежават те?

Добрите програмисти се познават по тяхното безкрайно любопитство и желание да научат всичко. В ИТ няма как да се научи всичко, но самото желание в тази посока значително спомага развитието на един млад специалист. Важните качества, за да стане човек добър софтуерен инженер, са най-вече любопитство и постоянство. Когато някой притежава тези качества, той може да стане добър във всяка област, включително и в програмирането.

Предстои редовният прием в „Софтуерната академия на Телерик“. Какво би казал на хората, които планират да кандидатстват? Какво ги очаква в инициативата?

Ако искате да учите най-новите неща от най-бързо развиващата се индустрия и да сте заобиколени от умни, амбицирани и знаещи хора, не се замисляйте, а кандидатствайте в „Софтуерната академия на Телерик“. Тук за 12 месеца ще преминете през едно приключение, в което ще имате безсънни нощи, много забавни отборни проекти на всякакви технологии и устройства и най-вече ще се включите в обществото на бъдещите ИТ специалисти на България и по света.