Telerik Academy

Избор на професия

От: Ina Dobrilova | 05 август 2016

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик“ – образователната инициатива на Progress

Визитка 
Име: Каталина Димитрова
Обучение в „Академията на Телерик“: „Софтуерна академия на Телерик“ – сезон 2013-2014 г.
Професионална реализация: студент по компютърни науки и икономика в Американския университет в България

Каталина Димтирова е носител на една от стипендиите, които  Progress дава на отличени студенти от Американския университет в България. Тя учи компютърни науки и икономика, а интересът й към програмирането и дигиталните технологии се заражда в „Софтуерната академия на Телерик“.  


Защо точно софтуерно инженерство

„Участието ми в „Софтуерната академия на Телерик“ беше решаващо. Лекторите и обучението ме запалиха по информационните технологии и промениха коренно представата ми за програмирането. След годината, прекарана в „Софтуерната академия на Телерик“, избрах софтуерното инженерство за своя професия“, разказва Каталина.

„Курсовете по програмиране бяха просто страхотни – с лекота научавах нови и иначе сложни концепции, трейнърите бяха търпеливи и видимо професионалисти в сферата, а същевременно обясняваха по много достъпен начин, използвайки ясни примери“, споделя Каталина. Благодарение на професионалния подход на трейнърите тя научава с лекота нови и сложни концепции.

Най-интересната част от разработката на софтуер за студентката е софтуерната архитектура – подборът на подходящи технологии и инструменти. По време на обучението Каталина осъзнава и колко ценни са споделянето на знания и работата в екип. Прилага концепцията за споделяне на знания в различни ситуации и днес е убедена, че чрез нея светът може да бъде по-добро място.

Защо си заслужава да бъдеш част от „Академията на Телерик“

Каталина има готов отговор на въпроса защо си заслужава да бъдеш част от „Академията на Телерик“. „Инициативата предлага бърз, качествен и безплатен начин да стигнеш до желаната кариерна реализация. Тя разполага със собствена сграда, компютри и най-важното – страхотни лектори. По време на обучението си ще научите най-важните неща, които един младши програмист трябва да знае, а също ще свикнете с работата в екип и ще създадете ценни приятелства“, казва тя. „Бих препоръчала на всеки да вземе поне 4-5 курса, за да разбере дали програмирането е за него. Ако това е така - да отдели време да завърши програмата, защото определено си струва, независимо от плановете му за бъдещето.“

Професионална реализация

Каталина вижда бъдещето си като софтуерен инженер. „Мобилната и уеб разработка ми доставят голямо удоволствие, но почти всичко в програмирането е толкова логично и свързано, че няма нещо, което да не ми харесва и да не ми е интересно“, казва тя.