Telerik Academy

Telerik Digital Academy предоставя систематизирано и практическо обучение по дигитален маркетинг

От: User Not Found | 26 юли 2016

Вероятно малко от вас знаят, че зад дигиталната маркетинг кампания на предварителния прием за „Софтуерната академия на Телерик“ стои един от екипите в първия курс по дигитален маркетинг в Telerik Digital Academy, организиран и проведен в сътрудничество с Google. В продължение на два месеца Вероника Маркова, Ралица Чакърова, Галина Костова,  Лилия Маринова и Йордан Гергов създаваха успешни дигитални маркетинг кампании, работейки тясно с различни екипи на Progress, с реални бюджети, цели и  метрики. Как оценяват постигнатото и натрупания опит – разберете от Вероника, Ралица и Лилия.

С какъв опит в маркетинга стартира вашият екип обучението си в Telerik Digital Academy?
Вероника: Опитът в сферата на маркетинга на нашия екип беше разнообразен. Сред нас имаше както хора без никакъв опит или образование в областта на маркетинга, така и завършили бакалаври, магистри и практикуващи маркетинг специалисти. Стремежът ни да обогатим познанията си беше това, което ни обединяваше. Инициативата ни привлече не само с интересната и добре структурирана програма, но и с изключително практическата си насоченост.

TDA_Telerik_Academy_Team

Защо се включихте в инициативата?
Ралица: Защото смятах, че ще ми бъде от изключителна полза и че чрез нея ще надградя натрупаните в университета знания. Освен това „Академията на Телерик“ има вече изградена добра репутация - от една страна, това беше един вид гаранция за качество за самата мен, а от друга, вярвах, че подобно обучение и сертификат биха имали тежест при кандидатстването ми за работа в бъдеще.

Вероника: Включих се, защото като маркетолог не мога да пренебрегна увеличаващото се и вече основно значение на дигиталните канали. Трябваше ми увереност да изграждам и реализирам успешни дигитални кампании, а образованието в университета и четенето на отделни статии не беше достатъчно. Усетих нужда от систематизирано и практическо знание, което намерих в Telerik Digital Academy.

Лили: От момента, в който разбрах за Telerik Digital Academy, знаех, че искам да стана част от нея. Една от главните причини беше интересът ми към дигиталния маркетинг и желанието ми да се развивам в тази сфера. Комбинацията от Progress и Google като организатори на проекта определено беше немалък стимул за кандидатстването ми. Не на последно място - вълнуващата програма и интересните лектори.

Кое е най-ценното, което научихте? Как наученото ще ви помогне в професионалното ви развитие?
Ралица: Смятам, че всичко, което научих в курса, ще ми бъде полезно. През тези два месеца поставих стабилни основи на познанията си в сферата на дигиталния маркетинг, които в бъдеще ще продължавам да надграждам. Освен това имах възможността да упражня на практика наученото в курса, което беше изключително полезно и улесни процеса на трупане на знания.

Вероника: Най-ценното за мен беше да разбера, че резултатите са почти незабавни, но успех се постига с внимателно планиране, проследяване и постоянно оптимизиране. Разбрах, че работата с агенция не замества нуждата от добра дигитална подготовка, а в най-добрия случай я допълва. Сега вярвам, че като специалист разполагам с много повече средства за комуникация, които да използвам при реализиране на стратегиите си, за да направя бранда, който развивам, успешен.

Лили: Трудно е да избера само едно, но няма как да не спомена шанса да упражним наученото на практика. За мен беше особено ценно и че засегнахме много различни теми, което ми даде възможността да избера в каква точно посока бих искала да продължа професионалното си развитие.
 
Разкажете малко за практическата част - по какви кампании работихте, през какви етапи преминахте, какви резултати постигнахте?
Ралица: По време на Telerik Digital Academy заедно с екипа работихме по кампания за предварителен прием за осмия сезон на „Софтуерната академия на Телерик“. За целите на кампанията използвахме основно Google Adwords и Facebook. В процеса на работа се сблъскахме с множество предизвикателства и реални казуси, които решавахме в движение – нещо изключително полезно. През цялото време анализирахме резултатите и оптимизирахме активностите си, за да постигнем максимално високи резултати. Кампанията в крайна сметка се оказа доста успешна и накрая на курса успяхме да постигнем предварително заложената цел.

Вероника: Следвахме напълно реален работен модел - анализ на средата, компанията, продукта, потребителите, конкурентите, проблемите и възможните решения. Всичко представяхме, обсъждахме и съгласувахме с Progress. Реално ние бяхме тяхната дигитална агенция. С екипа изградихме комуникационна стратегия, прецизирахме посланията и каналите за комуникация и непрекъснато наблюдавахме как реагира таргет групата ни. Това ни помагаше да оптимизираме кампанията и всяка седмица да подобряваме резултатите си, особено в Google AdWords и Facebook. В крайна сметка повече от една-трета от хората, които участваха в ранния прием, бяха привлечени от нашата кампания. Удовлетворени сме от постигнатите резултатите и това ни дава увереност, че можем да продължим да се развиваме в дигиталната сфера.

Бихте ли препоръчали Telerik Digital Academy на приятелите си? Защо?
Ралица: Категорично бих препоръчала Telerik Digital Academy на своите приятели. Вярвам, че тя би била полезна на всеки, който иска да работи в сферата на дигиталния маркетинг. По време на обучението човек получава не само теоретични, но и практически знания. Не на последно място инициативата предоставя възможност за контакт с най-различни хора и професионалисти в сферата на маркетинга, което е изключително полезно и е един от най-големите плюсове според мен.

Вероника: Telerik Digital Academy беше наистина специално преживяване, защото постави пред нас интересни предизвикателства - от това да изградим успешен екип с още четирима непознати до това да представим как сме реализирали идеите си пред повече от 60 души, да аргументираме използването на точно този бюджет и да дадем предложения за развитието на компанията в бъдеще на база на данните, които сме получили. Бих препоръчала точно тази форма на обучение, защото не вярвам, че има друго място, което да поставя курсистите в толкова реална среда.

Лили: Абсолютно. Даже вече познавам няколко желаещи да се включат в следващото издание на Telerik Digital Academy. Препоръчвам инициативата заради знанията и опита, които ми даде, реалните казуси, по които работихме, и всички ценни контакти.