Telerik Academy

Запознайте се с трейнърите в Телерик Академия: Виктор Цветков

От: User Not Found | 05 юли 2016

Познавате ли технологичните трейнъри в Телерик Академия? Те създават и изнасят лекциите в курсовете, организират изпитите и екипните проекти и подготвят курсистите за професията на софтуерния инженер. С опита си и индивидуалния подход към всеки, от преподаватели те се превръщат в ментори и имат най-голяма заслуга за успеха на курсистите. Този месец ще ви запознаем с Виктор Цветков, който има дългогодишен опит в сферата на софтуерното инженерство и обича да го споделя.  

Представи се накратко. Кога се присъедини към Телерик Академия?
Завършил съм ФМИ в Софийския университет със специалност „Информатика“. С програмиране се занимавам от 11 години, като последните осем от тях професионално. Към екипа на Телерик Аакдемия се присъединих през 2016 г. Хобитата ми са да играя тенис на маса и шахмат.

Преди това бях част от софтуерните екипи в Telerik. Започнах работа в компанията през 2010 г., като преди това бях преминал първите 2 месеца от пилотния сезон на Професионалната Телерик Академия. През първите две години бях част от DevTools дивизията и по-конкретно от XAML екипите, където се занимавах с разработката на контроли и компоненти за WPF и Silverlight. През 2012 г. решихме да участваме в състезание за разработка на приложения за новата WinRT платформа на Microsoft и аз бях част от екипа, чието приложение спечели голямата награда. През 2013 г. заедно с няколко други колеги започнахме разработката на система за управление на човешките ресурси в Telerik, което впоследствие прерасна в екип, който беше ръководен от мен и се занимаваше с разработката и разширяването на тази система, базирайки се на нуждите на компанията. В края на 2014 г., когато Telerik беше придобита от Progress, се появи нуждата да бъде мигриран и пренаписан уебсайтът на Progress – www.progress.com. Сформирахме екип, който под мое ръководство успешно мигрира сайта, използвайки нашия продукт Telerik Sitefinity CMS. 


Виктор Цветков (вдясно) с курсист, завършил Професионалната Телерик Академия.

С какво те привлече Телерик Академия?

Идеята за предаване на знания на други заинтересовани хора винаги е било нещо, което ме е вълнувало и ме е карало да се раздавам на 100%, когато го правя. През годините съм помагал и преподавал различни предмети на моите съученици и състуденти, което впоследствие прерасна и във водене на лекции към изборни курсове във ФМИ. Телерик Академия беше логична стъпка в моя професионален опит, защото издига опита в преподаването, който съм натрупал през годините, на едно професионално ниво и реално превръща хобито ми в професия.

Какво харесваш най-много в професията на технологичния трейнър? 
Фактът, че мога да помагам на хората да научават нови и полезни за тях неща. Да видя пълна зала с хора, които имат желание да се учат и остават дори вечер късно след лекции да задават въпроси, защото искат да станат по-добри в това, с което са се захванали - това е чувство, което ме прави щастлив и ме вдъхновява да давам най-доброто от себе си. Също така това, че можеш и реално влияеш на съдбите на хората, които стоят срещу теб, те прави по-отговорен и организиран и изисква пълно себераздаване. Като допълнителен плюс за всеки един трейнър трябва да добавим факта, че най-бързият и ефективен начин да станеш добър в нещо е като го преподаваш. Ние имаме уникалната възможност, както да помагаме на другите да стават по-добри, така и ние самите да се усъвършенстваме с всеки изминал ден.

Дай пример за концепция, подход или начин на мислене от софтуерното инженерство, който е приложим и в живота? Всъщност кое е най-важното нещо, което курсистите научават от софтуерното инженерство?
Една от най-важните концепции, които се опитваме да предадем на нашите курсисти и която е приложима в реалния живот, е абстрактното мислене. Да мислиш чрез абстракции, да мислиш как нещото, което правиш, трябва да бъде лесно поправимо и надградено вбъдеще, е подход, който би ти помогнал в най-различни сфери на живота. Един от примерите, които обичам да давам, е свързан със сешоарите в повечето хотели – тези, които не са включени в контакт, а кабелът им директно влиза в стената и не могат да бъдат заменени лесно. Какво правим, ако се появи повреда в такъв сешоар? Спираме тока в помещението, разбиваме стената, заменяме сешоара и отново зазидаме новия сешоар в стената. И така до следващия път, когато се развали. За да се улесни този процес, хората са измислили абстракцията контакт. Човек лесно може да си включи сешоара в него и ако се развали, просто го изключва и го заменя с друг. Освен това този контакт може да бъде използван и за телефони, лаптопи и всякакви други устройства. Това е начинът на мислене, който се опитваме да предадем на нашите курсисти – как да правят нещата лесно поправими и лесно преизползваеми. Накратко - учим ги как да правят правилните неща по правилния начин.

Какви качества и умения са нужни, за да стане човек добър програмист?
Най-важните качества, които са нужни на един човек, за да стане добър програмист, са упоритост и логическо мислене. Колкото повече човек развива тези две качества, толкова по-голяма е вероятността да бъде успешен в нашата професия.