Telerik Academy

Непрестанното професионално развитие – път към успеха

От: User Not Found | 30 декември 2015

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик“

Визитка 
Име: Антон Ангелов
Обучение в „Академията на Телерик“: „Софтуерна академия на Телерик“ – сезон 2009 - 2010
Професионална реализация: QA архитект в Telerik, a Progress company

Anton_AngelovАко се интересувате от QA инженерство, със сигурност сте попадали на блога на Антон Ангелов, QA архитект в Telerik, който наскоро беше отличен като влиятелен специалист по осигуряване качеството на софтуера от TechBecon. Знаете ли, че професионалният път на Антон започва от „Академията на Телерик“? 

От Junior QA инженер до QA архитект
Още докато е студент в трети курс по компютърни системи и технологии в Технически университет – София, Антон се включва в „Софтуерната академия на Телерик“. Заради успешното си представяне само няколко месеца след това започва работа в Telerik. Стартира като Junior QA инженер в екип, отговарящ за публичните уебсайтове на компанията и за част от вътрешните бизнес системи. За четири години Антон успява да изкачи професионалната стълбица и да стане QA архитект. „Бързото си кариерно развитие дължа, от една страна, на многото знания, които придобих в „Софтуерната академия на Телерик“, а, от друга - на непрестанния стремеж към развитие в професионалната си област“, разказва Антон.

След завършване на „Софтуерната академия на Телерик“ той се фокусира върху придобиване на  технически сертификати. Вярва, че разнообразните хобита влияят положително на работата, защото развиват различни ценни умения. Затова се възползва напълно от свободното си време и се посвещава на различни занимания – автоматизира времеемки задачи вкъщи, спортува, пише забавни истории.

Обучението по QA инженерство в „Академията на Телерик“ – без аналог
Интересът на Антон към софтуерното инженерство се заражда още преди участието му в „Софтуерната академия на Телерик“, но тогава все още няма яснота към кое точно направление да се насочи. В „Софтуерната академия на Телерик“ намира истинската си страст – осигуряването на качеството на софтуера и автоматизирано тестване, а за себе си разбира, че е голям перфекционист – ключово качество за всеки QA инженер. 

Антон споделя, че най-ценното, което получава от инициативата, са знанията. „Знанията ми от „Софтуерната академия на Телерик“ по осигуряване качеството на софтуера нямат аналог в нито една книга или курс другаде. Всяко нещо ме мотивираше да се задълбочавам още повече в различните теми, които ми бяха най-интересни“, разказва Антон. 

Активна част от ИТ индустрията
През последните години Антон е активен блогър и лектор на технологични събития. Опита и знанията си споделя в QA направлението на „Софтуерната академия на Телерик“ като лектор и работи по редица странични проекти. В резултат на активностите му и желанието да споделя опита си създава свой блог, който се превръща в един от най-често посещаваните уебсайтове в областта на тестването на софтуер. 

„Опитвам се да бъда активен във всички социални мрежи, да обменям опит с много колеги в индустрията, защото това помага много на всички. За около година активност вече имам около  1300 последователи в Twitter и 300 абонирали се за сайта ми“, споделя Антон. 

Антон е автор и на немалко статии в областта на QA инженерството. Той има публикации в Code Project, където е отличен като Platinum автор, както и в DZone, където има над 20 статии и е отличен като „най-ценен блогър“ (MVB - Most Valuable Blogger). На едно от последните му участия – технологичната конференция SEETEST 2015, той спечели награда за най-добро развитие на тема. 

Съвет към бъдещите софтуерни инженери
Антон съветва бъдещите софтуерни инженери да се интересуват и четат много извън работaта си. „Бих ги посъветвал още никога да не забравят, че не всичко е работа и че останалите сфери в живота също трябва да се развиват. Колкото и клиширано да звучи, работата трябва да бъде удоволствие. Ако не е, значи не сте си избрали правилната професия“, допълва той. В заключение Антон споделя, че, за да си успешен, трябва да правиш всичко с много страст и настроение.