Telerik Academy

Екипите с представители на двата пола са най-ефективни

От: User Not Found | 07 април 2015

Професиалният път на Стефани Тачева, мениджър „Техническа поддръжка“ в Telerik, започва от Софтуерната Телерик Академия. Още докато се обучава в програмата, тя се присъединява към компанията, където изминава целия кариерен път от младши инженер по техническа поддръжка до мениджър.

- Разкажи ни повече за себе си и за работата си като мениджър „Техническа поддръжка“ в Telerik.
- Завърших Математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, след което се насочих към Техническия университет в София, където завърших „Компютърни системи и технологии“. Междувременно се записах в „Софтуерната академия на Телерик“, когато бях трети курс. Обучението ми продължи около десет месеца, на седмия от които започнах работа като  младши инженер по техническа поддръжка. Едновременно учих, работих и посещавах „Софтуерната академия на Телерик“, което ми показа, че няма невъзможни неща. Когато човек е упорит и целеустремен, постига всичко. 

Stefani_Tacheva

Десислава Кожухарова от екип "Човешки ресурси" в Telerik (вляво) и Стефани Тачева представят компанията на кариерен форум

В момента уча в Университета за национално и световно стопанство - специалност „Управление на международни проекти“ и работя като мениджър „Техническа поддръжка“ на един прекрасен екип от млади специалисти в Telerik, който отговаря за системата за управление на съдържанието Telerik Sitefinity CMS. Работата ми е свързана с осигуряване на различни видове обучения на членовете на екипа, разрешаване на процедурни проблеми, въвеждане на нови технически средства, както и наблюдение, координиране и възлагане на определени задължения. Важна част от ангажиментите ми включват подобряването на цялостната услуга „техническа поддръжка“, така че очакванията на клиентите ни да са изпълнени. Работата ми е едно голямо предизвикателство, защото се сблъсквам с трудности всеки ден. Тя е изключително отговорна, но за сметка на това носи голямо удовлетворение.  

- Как реши да се насочиш към областта на техническата поддръжка?

- Веднага след като беше представена тази професия в Телерик Академия и дадена възможност да се избира направление, аз знаех, че тя е най-подходяща за мен и се насочих към нея без колебание. 

Като инженер по техническа поддръжка имах възможност да работя както с различни технологии, така и с различни клиенти, да общувам с тях и да им помагам, разрешавайки проблемите, с които се сблъскват. В повечето случаи това бяха клиенти с техническо образование и се изискваше да бъда добре подготвена, за да окажа съдействие. 

- Кое е най-вълнуващото нещо в твоята работа?
- Най-вълнуващото нещо в моята работа е възможността да помагам на хората в тяхното професионално развитие, предоставяйки им нужното, за да бъдат успешни и да постигнат своите цели. 

- Защо според теб е важно да има повече жени в софтуерната индустрия?
- Софтуерната индустрия е сред най-бързо развиващите се сектори и нейните продукти се използват, както от мъже, така и от жени. 

Истината е, че в екипите, в които работят представители и на двата пола, са най-ефективни. Групите, съставени от мъже и жени, винаги имат различен набор от умения и могат да намерят най-добрия подход за всяка задача. Двата пола разглеждат проблемите от различни гледни точки. Жените много по-често виждат „голямата картина“, което ги прави важна част от работата. 

- Какво би посъветвала момичетата, които искат да станат специалисти по техническа поддръжка? 
- Работата е изключително вълнуваща и интелектуално стимулираща. Затова бих посъветвала момичетата, които искат да станат специалисти по техническа поддръжка, да следват мечтите си и да не се отказват, да работят усилено в тази насока и да бъдат постоянни.