Telerik Academy

Успехът изисква много практика

От: User Not Found | 31 март 2015

Днес ви представяме две дами от Telerik, които ни вдъхновяват със своя ентусиазъм и креативност  - Поля Василева, старши мениджър „Графичен дизайн“, и Антоанета Цанева, мениджър „Потребителско изживяване“. И двете споделят, че най-вълнуващият момент за тях в компанията е ребрандирането на Telerik, което се реализира в началото на 2014 г. To беше първата значителна промяна в логото на компанията от основаването й и включваше създаването на изцяло нов дизайн и реорганизация на Telerik.com, както и обединяването на информацията за всички продукти на компанията на един сайт. Ребрандирането е дело на базирания в Сан Франциско екип на агенция Moving Brands, която работи за много от днешните технологични гиганти, с участието на нашите колеги.

- Разкажете за себе си и за работата си в Telerik.
Поля: Завършила съм Advertising Design and Illustration в САЩ, където живях седем години. Отидох там, за да уча едновременно психология и изкуство. Когато започнах, разбрах, че и двете дисциплини са много всеобхватни и в един момент трябва да се фокусирам само върху една от тях. Така се насочих към графичния дизайн, който комбинира и психологията, и изкуството. В САЩ работих като графичен дизайнер на свободна практика. 

В Telerik работя от почти шест години, като съм изминала целия кариерен път  от „junior“ графичен дизайнер до мениджър на екипа. В момента отговарям за екип от шест графични дизайнери, занимавам се с управление на проекти и дизайн. Нашият екип е пазителят на бранда на Telerik и една от моите задачи е да следя за спазването на правилата за брандинг в компанията.

За хобита ми остава все по-малко време. В свободното си време обичам да карам сноуборд, да ходя на планина, да пътувам, да чета книги.

Polya_Vasileva_Antoaneta_Tsaneva

Поля Василева (вляво) и Антоанета Цанева

Тони:
Завършила съм психология. Преди да се присъединя към Telerik, с няколко колеги от университета имахме собствена консултантска компания за потребителско изживяване (user experience - UX). Консултирахме големи компании, идентифицирахме нуждите им по отношение на UX и им давахме насоки как да подобряват потребителското изживяване на продуктите и услугите си. Присъединих се към Telerik преди 5 години в екипа, разработващ системата за управление на съдържанието Telerik Sitefinity CMS и съм участвала в целия процес на създаване на новите функционалности – от измислянето им до реализирането им. След това станах мениджър на екипа, който отговаря за потребителското изживяване на Telerik Sitefinity CMS и Telerik Sitefinity Digital Experience Cloud.
В свободното си време обичам да си организирам филмови маратони. Имам куче, което също заема голяма част от свободното ми време. Обичам да бъда близо до морето.

- Кой е най-вълнуващият момент от работата ви?

Поля: В началото на 2014 г. ребрандирахме изцяло Telerik. Работата по целия проект беше изключително вълнуваща – първо с ребрандинг агенцията изготвихме цялата стратегия, а след това променихме всички ресурси на компанията. Интересен аспект от ребрандинга е, че повлияваш на колегите да мислят първо за компанията като едно цяло и едва след това за своя продукт. В този смисъл целият проект се превърна в обединяващ начин на мислене за всички. 

Тони: И за мен един от най-вълнуващите моменти беше ребрандингът на Telerik. Той доведе до голяма промяна в организацията на цялата компания – оформиха се нови екипи, промениха се всички продукти. Обновихме изцяло дизайна на сайта, информационната архитектура и обединихме в него всички продукти на компанията, които преди това имаха отделни сайтове. 

Друг вълнуващ момент за мен е пускането на последната версия на Telerik Sitefinity CMS. С нея обновихме изцяло сайта на продукта и пуснахме на пазара официална версия на съвсем нов продукт – Sitefinity Digital Experience Cloud, по който работихме активно през последната година. 

- Смятате ли, че в  ИТ индустрията трябва да има повече жени?
Тони: Смятам, че трябва да има баланс между мъжете и жените, защото те имат различни силни страни и взаимно се допълват. Аз работя в екип с много мъже и мога да потвърдя, че отношенията между хората в екипа се базират на идеите и професионалните качества на всеки. 

Поля: На всички е ясно, че в днешно време жените са равни с мъжете. Традиционно в миналото мъжете са били по-добри програмисти. Трябва да отбележим обаче, че двата пола са много различни по отношение на психология. Жените анализират повече ситуациите и са по-емоционални. Софтуерът е създаден за хора и затова трябва да се мисли за чувствата и мислите на потребителите. Интересно е, че нашият екип се състои от четири жени и един мъж – т.е. почти женски екип стои зад голяма част от визуалната комуникация, която излиза от компанията и е насочена към аудитория от преобладаващи мъже софтуерни инженери. 

- Какво бихте посъветвали момичетата, които искат да тръгнат по вашите стъпки?
Тони: Да учат много, да работят много, да са отдадени на работата си, да не се влияят от предразсъдъци в обществото по отношение на половете и да се фокусират върху целите си. 

В България няма специално образование за UX, но има много места за споделяне на информация в Интернет, много статии, блогове, семинари. Ако наистина сте запалени по създаването на потребителско преживяване, трябва да четете много. За да станете успешни, е необходима много практика по реални проекти, много работа с потребители, интерес и любопитство към хората, техните нужди и навици и не на последно място – към технологиите.

Поля: За да бъдете успешни графични дизайнери, е необходима много практика, много да рисувате, да работите по проекти, да имате хубаво портфолио. Не е необходимо един графичен дизайнер да притежава много опит или да е работил в голяма фирма, когато има добро портфолио. Дори когато търсим нов човек за екипа, първото нещо, което гледам при кандидатите, е портфолиото. А добро портфолио се създава с много усърдие и упоритост.