Telerik Academy

Ежедневието на QA инженера е изключително динамично

От: User Not Found | 30 март 2015

Повечето от вас познават Ася Георгиева, QA инженер в Telerik, от направлението по осигуряване качеството на софтуера и автоматизирано тестване  в Софтуерната Телерик Академия. Малко от вас обаче знаят, че Ася също така е част от екипа на Telerik, разработващ  продукта за създаване на междуплатформени мобилни приложения – Telerik AppBuilder

- Ася, разкажи ни повече за себе си.
- Завършила съм ПМГ „Екзарх Антим I“ във Видин, след което софтуерно инженерство в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Когато започнах да уча тази специалност, нямах планове точно с какво ще се занимавам вбъдеще. По-късно кандидатствах и бях приета в Софтуерната Телерик Академия. Освен решаването на многообразни проблеми, по време на обучението ми беше интересно да проверявам домашни на останалите курсисти и сега свързвам това с интереса към тестването на софтуер, който по-късно открих.

В личен план едно от  нещата, които ми доставят удоволствие, е да танцувам народни танци. Напоследък ми харесва да откривам интересни места за здравословно хранене в София и вдъхновена от тях, обичам да готвя с приятели вкъщи.

Asya_Georgieva_1

- Как реши да се насочиш към софтуерното инженерство?
- Замислих се много в каква посока искам да се развивам, когато в Софтуерната Телерик Академия трябваше да си избираме направление. Тогава на специална лекция ни представиха различните професии в тази сфера и разпознах, много от качествата, които се изискват, за да бъдеш QA инженер. Тогава осъзнах, че винаги ми е доставяло удоволствие да откривам грешки и да  споделям мнението си. Така се включих в направление „Осигуряване качеството на софтуера и автоматизирано тестване“. 

- Разкажи повече за работата си в Telerik.
- В Telerik първо започнах работа в екипа на Телерик Академия като QA инженер, отговарящ за обучението по QA. На тази позиция работя активно с QA инженерите от Telerik и с курсисти. Малко по-късно се включих и в екипа, разработващ Telerik AppBuilder, като QA инженер. Работата ми тук е много динамична, продуктът, по който работим, е много интересен и атмосферата е много приятна.

- Кое е най-вълнуващото нещо в твоята работа?
- Много вълнуващ момент за мен е да видя първоначално несигурните и неопитни курсисти да се развиват и на завършването да имат вече знания и умения, да са мотивирани да си намерят работа в сферата и да станат добри специалисти. 

В екипа на Telerik AppBuilder един от най-вълнуващите моменти е периодът преди пускането на  нова версия на продукта. Тогава обстановката е много динамична и всички работим бързо и в екип. 

Asya_Georgieva_2

- Мислиш ли, че трябва да има повече жени в ИТ индустрията?
- Не смятам, че трябва да разделяме работещите в ИТ индустрията на мъже и жени. Според мен по-важно е човек да обича това, което прави. Колкото повече обичаш работата си, толкова по-добър ставаш в нея. Така че да бъдеш част от ИТ индустрията не е въпрос на пол, а на лични и професионални качества.

- Какво би посъветвала момичетата, които искат да станат QA инженери?
Бих посъветвала всички, които проявяват и най-малък интерес към осигуряване качеството на софтуера и тестването, да разучат професията и да започнат да се обучават. Убедена съм, че ако сте любопитни към всичко, обичате да изследвате проблемите и да търсите решения за тях, имате усет към качеството и детайла и общувайки сте тактични и дипломатични, то вие притежавате ценни качества за професията. Интересното в работата ни е, че ежедневието е изключително разнообразна и не се съсредоточаваме върху една конкретна технология, а имаме широк поглед върху цялостната картина на екипа и продукта си.