Telerik Academy

Жените имат огромно желание да правят нещата красиви, завършени и без бъгове

От: User Not Found | 25 март 2015

Интервю с Мая Жечева, старши софтуерен инженер в Telerik

Maya_Zhecheva

Днес ще ви представим още една дама от Telerik – Мая Жечева, старши софтуерен инженер в компанията. За Мая разработката на софтуер е свят с неограничени възможности, в който може да постигнете всичко, което си представяте. Всеки може да превърне идеята си в приложение и да направи света по-добър. 

- Разкажи ни повече за себе си и работата си като софтуерен инженер в Telerik.
- Завърших Техническия университет в София с разработка и защита на дипломна работа в Памплона, Испания (по програмата Erasmus). От 5 години работя в Telerik като програмист – пиша код, трия код, уча нови неща постоянно. Извън работата обичам да пътешествам по света и у нас, да карам ски в гората и wakeboard във водата.

- Как реши да станеш софтуерен инженер? 
- Реших да проверя какво означава да си програмист и затова се насочих към Техническия университет в София. Като малка мечтаех да стана пилот на изтребител или президент на България. За едното е вече късно, за другото - не се знае.

- Кое е най-вълнуващото нещо в твоята работа?
- Работата с невероятно умни хора. 

- Защо според теб е важно да има повече жени в софтуерната индустрия?
- Обикновено жените са по-педантични и по-търпеливи, имат различна гледна точка и много огромно желание да направят нещата красиви, завършени и без бъгове. 

- Какво би посъветвала момичетата, които искат да станат софтуерни инженери? 
- Да се подготвят за много четене и да не се отказват. Първата стъпка към софтуерния свят е да кажете „Hello World”, след това е необходимо да учите много, да се развивате и не просто да използвате новите технологии, а да създавате такива.