Telerik Academy

Какво е да бъдеш Technical Writer

От: User Not Found | 20 март 2015

Интервю с Ива Коевска, старши technical writer в Telerik

Iva_Koevska_1Technical writer, или автор на техническа документация, е човекът, създаващ различни ресурси с информация за използването на даден софтуерен продукт. Тази информация е насочена към крайните потребители и им помага напълно да се запознаят с дадена технология. Повече за професията ще научите от Ива Коевска, старши Technical Writer в Telerik.

- Разкажи ни повече за себе си (образование, работа, опит, хобита и т.н.). 
- Когато се обърна назад, биографията ми изглежда като пъстрите юргани по американските филми. Квадратчетата са от шарени по-шарени – в единия ъгъл е Софийската математическа гимназия, малко по-нагоре е началото на обучението ми в специалност „Информатика“ в Софийския университет, а в другия край – специалност „Персонифицирана аудиовизуална журналистика“ в Нов български университет. В професионалната шарка има отпечатъци от , интерес към мобилните технологии от времето в екипа на HiComm, много скъпи спомени от времето ми като Technical Writer в екипа на vmWare и много предизвикателства от дните ми в Telerik.

В шарките на юрганчето най-ярко греят професията на Technical Writer (и страстта ми към хубавите книги и писането), любовта ми към моторите (с моята Yamaha на първо място), склонността ми да вземам решения бързо, понякога само заради едно хрумване, и печенето на кексчета и забъркването на сладкиши. Между тях са вплетени образи и спомени от различни пътешествия и приключения. 

- Разкажи ни повече за работата си като technical writer в Telerik.
- Две думи – непрекъснато предизвикателство. И още две – истинско удовлетворение. Тук всичко постоянно се променя и е в непрекъснато движение – винаги има нещо ново, нещо по-голямо, което да захванеш след поредния проект (а понякога и успоредно с него). Поне за мен.

Има няколко причини, заради които Telerik е едно от най-добрите места да бъдеш Technical Writer в момента според мен. Първата е, че тук винаги си на гребена на вълната – това, което документираш, излиза супер бързо на пазара и обикновено е точно това, което клиентите искат. Втората е, че тук си във вихъра на събитията и просто няма как да си свършиш работата, ако не общуваш с всички едновременно. Няма начин да не познаваш дизайнерите, продуктовите мениджъри, да не си на ти с програмистите, QA и инженерите, които помагат на клиентите и да не си постоянно в системата и форумите за обратна връзка, за да знаеш от какво имат нужда потребителите. И третата е, че тук си част от екипа и не просто документираш продукта, а го създаваш заедно с всички останали.

Iva_Koevska_1

- Как реши да станеш Тechnical Writer?
- Това си беше чист късмет. Нямаше момент, в който си казах „Време е! Ставам Technical Writer!”. Просто един ден преди няколко години имах нужда от промяна. Бях зациклила в онлайн редакцията на HiComm и MobileNews и докато се чудех какво да променя, случайно попаднах на правилната обява в правилния момент. Нямах нужния опит и голяма част от изискванията в обявата ми бяха непознати, но реших да опитам – нямах какво да губя. Явих се на интервю и тест и около месец и половина по-късно започна приключението ми като Technical Writer. Имах невероятния късмет това да се случи в екипа на vmWare. Там разбрах, че търсенето ми на професия е приключило и това е нещото, с което искам да се занимавам. Тази щастлива случайност се оказа едно от най-важните решения в живота ми.

- Кое е най-вълнуващото нещо в твоята работа или най-незабравимият момент?
- Най-голямо удоволствие ми доставя моментът, когато запретна ръкави да документирам изцяло нова функционалност. Потапям се в напълно нов свят, проучвам, опитвам се да вляза в ролята на нашите потребители. И едно малко гузно признание – радвам се като малко дете, когато открия някой бъг, пропуснат от всички останали.  

Най-вълнуващият момент са първите часове след пускането на новите версии на продуктите на компанията. Системата за обратна връзка е отворена на единия ми монитор, където следя за коментари. Най-незабравимият момент... хм, може би пускането на Telerik Platform. Но очаквам това, което подготвяме за Telerik Next, да го измести съвсем скоро.

- Защо според теб е важно да има повече жени в софтуерната индустрия?
- Трябват ни повече дами в този бизнес просто за да разбият стереотипите и предразсъдъците, че това е типично мъжка територия. Защото това не е вярно – жените в офиса, независимо от позицията им, не отстъпват по нищо на колегите си от мъжки пол, а много често ги и превъзхождат. Това не е изключение или щастливо стечение на обстоятелствата – просто в тази сфера полът е изкуствено разделение. Няма мъжки или женски качества в тази работа – има хъс, желание за развитие, брилянтен ум, постоянен стремеж да учиш и да се развиваш, любов към това, което правиш.

- Какво би посъветвала момичетата, които искат да станат technical writers? 
- Първо, дерзайте и не се отказвайте! В България няма нищо, което да ви подготви за тази работа – просто трябва да решите, че я искате и да започнете да я преследвате. Това е доста затворен бизнес – позиции се разкриват трудно, кариерата не е популярна. Може да ви отнеме много време да започнете, но искате ли го – ще стане.

Второ, запознайте се с DITA и концепциите за минималистично и topic-based писане. Писането на техническа документация няма нищо общо с високопарния сух език, който най-вероятно очаквате. Няма нищо общо и с писането на завъртяни фрази, чиято единствена цел е да объркат потребителя и да му звучат сложно.

И последно – пригответе се за откритието, че не знаете нищо, и се подгответе за възможността да научите всичко (или поне много).