Telerik Academy

Приложение за ускоряване на научните открития спечели хакатонa на „Академията на Телерик“

От: User Not Found | 25 юни 2014

Уеб приложение за споделяне на научни открития, което улеснява и ускорява процеса на изследване и иновации, е победителят в хакатона „Приложения за по-добър свят“. В състезанието на „Академията на Телерик“, което се проведе на 21 и 22 юни, се включиха близо 50 души. Събитието се организира от „Телерик“ АД и Българската асоциация на информационните технологии (БАИТ) и е част от проекта e-Skills for Jobs 2014.Призовият проект в помощ на науката е разработен за по-малко от 48 часа от Владислав Валентинов, студент във физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Второ място спечели Димитър Тодоров със своето мобилно приложение за здравословен хранителен режим. Като обработва снимки на етикети с хранителния състав на продуктите, приложението предоставя ценна информация за вредните и полезните вещества в тях. На трето място се нареди екипът на Здравко Георгиев, Ясен Михайлов и Стефан Димов, които разработиха софтуерно решение, което предварително алармира потребителите за наближаването на крайния срок за консумация на продуктите. Така домакинствата ще намалят количеството изхвърлена храна.Като част от наградите, трите екипа ще работят с експерти на „Телерик“ АД по бизнес развитие и разработка на софтуер, с които ще развият и подобрят своите приложения. Консултациите ще се проведат през юли в централата на „Телерик“ АД.

„За да продължим да развиваме софтуерната индустрия и инженерния талант на страната, трябва да предоставяме на младите хора среда, която да ги насърчава да експериментират, да бъдат смели и да реализират идеите си. С инициативи като хакатона на „Академията на Телерик“ искаме още веднъж да им покажем колко интересна и с какъв потенциал е ИТ сферата, и колко много могат да постигнат дори и за 48 часа“, коментира Бойко Яръмов, съосновател и главен директор „Процеси“ в „Телерик“.

Жури от успешни млади предприемачи и разработчици на софтуер излъчи победителите в първия хакатон на „Академията на Телерик“. В състава на журито бяха: Петър Шарков - съосновател и президент на Start It Smart, Крис Георгиев - съосновател Imagga и член на борда на StartUP Foundation, Николай Костов - ръководител екип и трейнър в „Академията на Телерик“, Рая Юнакова - маркетинг мениджър в „Майкрософт България“, Любомир Славилов - ръководител на отдел по уеб разработка в Imperia Online, Ивайло Кенов - трейнър в „Академията на Телерик“, Любомир Янчев - програмист и създател на модерния иконом „Мелиса“, Никола Янев - основател на Entrepreneur.bg и Стоян Ангелов – предприемач.

 „Участието ми в хакатона на „Академията на Телерик“ за пореден път ми показа, че в България има много младежи с голям потенциал за развитие и това, от което имат нужда, е правилна среда, добри ментори и подкрепа от бизнеса. Такъв тип инициативи дават възможност да се създават иновативни проекти, както и мотивират участниците да бъдат проактивни и да преследват мечтите си“, коментира Петър Шарков - съосновател и президент на предприемаческата организация Start It Smart.