Telerik Academy

След две години работа като програмист осъзнах, че има още какво да науча

От: User Not Found | 25 юли 2013

Telerik Software Academy - Share your story Велко Николов още от ученик изпитва жив интерес към логическите и математическите дисциплини, но дълго време не вижда възможност за реализация в тази насока, както и не получава нужното вдъхновение в училище. Научете как Велко преоткрива любовта си към програмирането и защо решава да се обучава в Софтуерната академия на Телерик, въпреки че вече разполага с практически опит като програмист. 

„Гимназиалното образование ме остави с впечатлението че информатиката и технологиите са нещо скучно, далечно и непривлекателно. Имах убеждението, че информационните технологии или са безкрайно досадни и усложнени (като часовете ни по програмиране), или напълно отделени от света и интересните употреби на компютрите (като алгоритмите и дефинициите, които наизустявахме).

Едва след като завърших училище, по случайност ми попадна един много добре написан учебник по програмиране (Structure and Interpretation of Computer Programs), който запали в мен интерес към компютърните науки и технологии и ме накара да обмисля ИТ като вариант за бъдещото ми професионално развитие. Постепенно навлязох в материята, припомних си нещата, които бях научил дотогава, и научих достатъчно, за да започна като стажант в малка фирма. Колкото повече научавах, толкова по-увлекателна и разнообразна ми изглеждаше моята работа, докато се убедих, че това е нещото, с което искам да се занимавам. 

Две години по-късно, докато си търсех нова работа, кандидатствах за работа в софтуерната компания "Телерик", за която бях чувал много добри коментари от приятели. Не получих позицията, но ми предложиха да се запиша в тяхната "Софтуерна Академия", където да допълня знанията и опита си и след това да опитам отново. Въпреки че бях получил предложения от две други фирми, след като помислих, реших да ги отклоня и да се включа. Въпреки че за две години старателно "хакерстване" бях натрупал добър опит, усещах че има неща върху които трябва да работя, и че, ако търся наистина сериозна кариера, трябва да инвестирам в развитието си, всичко което мога.

В момента съм пред финалната фаза от Академията и оценката, която мога да дам е много положителна. Въпреки че екипът на Академията е малък, случва се студентската система да има проблеми, и презентациите да имат малки грешки понякога, качеството на образованието от гледна точка на човек, търсещ практическа реализация, е наистина много добро, дори уникално! Уроците са подробни и близки до реалността, предават се старателно и се допълват с личен опит. Студентите в голямото си мнозинство са дошли да учат, и са много по-мотивирани и активни от средното равнище във висшите училища. Има студенти на всяка възраст и с всевъзможен опит, но всички са обединени около идеята да се развият и да напреднат.

Обожавам това, че съм заобиколен от хора, от които мога да науча нещо и които ме мотивират, това че преподавателите ми са хора с реален опит в нещата, които преподават, и активно търсят начин да дадат повече на студентите си. Впечатлен съм, че заданията са смислени, материалът - съвременен и системата - модерна. Въпреки че започнах Академията с известна, а може би дори значителна преднина, съм изненадан от количеството нови неща, които съм научил досега, и нямам търпение да видя какво остава до края.

Ако разпознавате в нещата, които съм написал, нещо от себе си и от това, което искате за бъдещето си - помислете дали да не се запишете в най-скоро време. Шансът Софтуерната академия да промени живота ви е реален.“