Telerik Academy

От математика към разработка на софтуер в търсене на най-добрата професия

От: User Not Found | 10 юли 2013

Владислав Карамфилов е едва на 21 години, курсист в Софтуерната академия на Телерик и студент в Техническия университет в София. Той ще ви разкаже защо е предпочел програмирането пред математиката и какво в разработката на софтуер е грабнало неговия интерес.

Занимавам се сериозно с програмиране вече година и половина. Програмирането ми харесваше още в училище, въпреки че тогава повече обръщах внимание на математиката. Намирах я за забавна и предизвикателна. Чувството да решиш някоя по-заплетена задача и да получиш търсения отговор, винаги ми е харесвало. Записах се да уча компютърна специалност, защото исках да видя приложението на математиката в реалния свят на компютърните технологии. Постепенно интересът ми се измести към програмирането и вече не се занимавам с математика. Най-голям принос за това има Академията на Телерик, за която чух по време на първата си година в Университета. Постепенно разучих каква е програмата и каква е обстановката. Реших, че трябва и аз да кандидатствам и през есенния прием бях приет.

Академията на Телерик ми даде точно това, което търсех – източник на актуална и практически насочена информация, правилно систематизирана и отлично придружена с много упражнения, защото без тях софтуерен инженер не можеш да станеш. Въведе ме в едно общество, в което постоянното развитие се стимулира, постоянното желание да научиш нещо ново, да го изпробваш, е най-обичайното нещо на света. Показа ми, че едно от най-важните неща във софтуерното инженерство е да търсиш непрестанно информация, непрестанно да обогатяваш знанията си и да пишеш код, наистина много код. Предостави ми възможност да работя в екип по даден проект, да го представям пред колеги и трейнъри. В съвременния ИТ свят отборната работа е изключително важна.

Още от самото начало е много интересно – ходиш на лекции, след които оставаш на упражнения и прилагаш наученото веднага. Решаваш задачи у дома, пишеш във форума, запознаваш се с нови хора и си помагате взаимно. Нещо много ценно, което видях още в началото, е желанието и хъса на трейнърите да работят с хората, да им разкриват тайните на софтуерното инженерство, да им показват нови и по-добри начини за постигане на някакво решение по даден проблем. Винаги можеш да ги попиташ за нещо, което дори и да е извън материала, те биха ти дали адекватен съвет.

Има много вълнуващи и забавни моменти по време на цялото приключение, наречено Софтуерна академия на Телерик. Но може би най-вълнуващият момент е да чуеш името си сред шампионите от даден курс. Точно тези моменти ти показват, че всичко което правиш има смисъл и че трудът ти се възнаграждава. Това те кара да продължаваш да работиш още по-усилено занапред.

Винаги се старая да давам всичко от себе си, а като виждам, че това правят още 1000 човека, се мотивирам още повече. На всеки курс се съзтезавам за първите места в класацията. Най-голяма мотивация черпя от желанието си да участвам в реализацията на голям софтуерен продукт, който да бъде полезен на голяма общност от хора. Продукт, който човек използва за да улесни работата си, за да постигне желан резултат, за да открие нещо ново и полезно за човечеството.

Времето е най-голямата саможертва, която трябва да направиш, ако решиш да се включиш в програмата – ако наистина искаш да успееш, трябва да отделяш по няколко часа за писане на програми всеки ден. Но това в крайна сметка си заслужава!“