Telerik Academy

Академията на Телерик: споделяне на знания, работата в екип и личностно развитие

От: User Not Found | 09 юли 2013

Вижте един весел разказ за обучението в Софтуерната академия на Телерик. Историята на Николай Колев ще ви потопи в атмосферата на Академията и ще ви разкаже за най-големите му вълнения, премеждия и успехи.

“Наскоро се видях с Теди, мой приятел от ученическите години. Теди е разработчик на софтуер. Винаги съм го гледал с възхищение как “рови” из стотици редове код, блъска си главата и накрая винаги стига до фантастични резултати. Докато пиехме бира, Теди смени темата и с истинско любопитство започна да ме разпитва за Академията:

-  Кажи сега как е в Академията? Ходих на един курс по бизнес умения за програмисти и трябва да ти кажа, че страшно много ми хареса! Гледах и още няколко презентации, които са на супер високо ниво! Разкажи малко, защо се записа, как започна, как е сега?

- Разбира се, сега ще ти разкажа:

По пътя на професията UI developer

Нали знаеш, реших да се развивам като UI front-end developer. Адекватна стъпка, имайки предвид, че се занимавам с уеб дизайн откакто завършихме училище. Отвори се една супер възможност да започна да пиша JavaScript и да се докосна до мобилните приложения. Това беше чудесно до момента, до който разбрах, че ми липсват много неща - липсват ми фундаментални знания и умения, липсва точно този тип мислене - мисленето на разработчика.

И тогава се сетих за Софтуерната академия на Телерик. През годините често съм търсил по-технически ориентирани курсове, но така и не намерих нещо, което да ме впечатли, докато не попаднах на Академията.

В търсене на качествено обучение

Прекарах няколко дни в търсене на мнения и истории на завършили курсисти. Попаднах на 2-3 блога на бивши студенти от Академията и идеята ми хареса. Реших да се пробвам. Хареса ми факта, че технологиите, които се учат, са съвременни, не са от миналото. Гледах да нямам предварителни очаквания към учебната програма, технологиите и нивото, което предполагах че ще срещна. Както се казва, нека първо да видя, да пробвам, а ако ми хареса – супер!

И трябва да ти кажа, че не само ми хареса, Академията е едно уникално преживяване!

Академията като начин на мислене, мотивация и амбиция

Навсякъде в Софтуерната Академия на Телерик виждаш професионализъм, мотивация и амбиция за развитие. Самата история на Академията, на Светлин Наков и останалите лектори - Ники, Жоро и Дончо, както и на самата компания, “Телерик”, е изградена върху вдъхновяващо желание за развитие.

Начина, по който преминават лекциите, те кара да се концентрираш на 100%, тъй като във всяка една дума се крие нещо важно и полезно. Домашните, които се възлагат, са с градираща сложност, която те увлича, кара те да ровиш за информация и да не можеш да заспиш, защото кодът е в създанието ти, но нещо малко не се получава. Никога не съм си представял, че ще пиша толкова много на C#, ще се блъскам с алгоритми за дървета, хеш таблици, и ще използвам думичката полиморфизъм толкова често, все едно казвам “здрасти”.

Сподели знанието и работи в екип

Сещаш ли се как беше в училище и в университета – четеш книги, учиш, пишеш, но всичко правиш сам. В Академията на Телерик има един основен принцип, който е много силно застъпен сред лекторите, колегите и въобще всички, които са свързани с това обучение - силата на споделянето на знания и на работата в екип. Силно внимание се обръща и на личностното развитие на всеки студент.

Постоянно разработваш проекти в екип със свои колеги. Проекти, които след това защитаваш.

Освен това в програмата има редица курсове, които те развиват в паралелни на програмирането сфери. Да се научиш да използваш мисловни карти, да получиш умения за работа с хора, да разбереш бизнес страната на софтуерния процес, а даже и да видиш как да бъдеш здрав и активен! Пак софтуерен инженер, но здрав и активен!

Какво ми даде Академията

Сега смятам, че съм много по-подготвен, отколкото само преди 9 месеца. Академията отговори на много въпроси, на които не вярвам, че щях да намеря отговори другаде. Получих фундаментални знания и смятам, че успях да променя начина си на мислене. Малко или много обучението ми в Академията събуди в мен онова любопитство и амбиция да се хвърля в непознати води. Съживи желанието ми да развия умения за работа с още повече технологии, да натрупам нови знания, за да мога наистина да имам роля в повече стъпки от разработката на една идея.”