Telerik Academy

Трудности винаги ще има, важно е как ги преодоляваме

От: User Not Found | 03 юли 2013

 Представяме ви историята на Христо Манчев, който е на 21 години, студент в Техническия университет в  София. Христо е отличник по време на средното си образование в природо-математическата паралелка на най-елитната гимназия в Петрич, където той открива своя интерес към програмирането и информатиката.

Вижте как Христо съчетава своето обучението в Университета с това в Академията и успява да се нареди сред шампионите в курсовете ни.

“Когато бях първи курс в Университета не спирах да търся източници на допълнителни знания. Така разбрах за Софтуерната Академия на Телерик. Идеята на Академията ми допадна много и потърсих повече информация в Интернет. Всичко, което прочетох по тази тема беше само положителни оценки за академията. Тогава вече беше започнал випуск 2011-2012 и реших да запиша някой от отделните курсове, които се водят там.

Първото ми впечатление беше, че атмосферата на лекциите коренно се различава от тази в университетите. Всичко е толкова добре систематизирано и подредено, трейнърите се държат като равни с нас. Материалът се предава много увлекателно, просто ти се иска да слушаш внимателно. Главната цел е колкото може повече студенти да разберат всичко преподадено и да го научат.

Така неусетно дойде време за кандидатстване за новия сезон на Академията и бях твърдо решен да направя всичко възможно, за да бъда приет. Ето, че успях, с което се гордея много. Когато започнаха лекциите, аз отивах редовно с голяма удоволствие. Нямах търпение да навлезем все повече и повече в софтуерните технологии.

Колегите са изключителни хора! Запознах се с много колеги, които уважавам и някои от тях са ми много добри лични приятели. Всеки там е готов да помогне на другите по всякакъв начин. Винаги има някой, който разбира по-бързо материала от други, и той винаги полага усилия, за да помогне на останалите да разберат преподаденото ни. Ако това не е достатъчно, идват насреща нашите уважавани трейнъри.

Всеки от трейнърите си разбира от работата и мисля, че не случайно са трейнъри в най-добрата академия в България. Те не само, че знаят в детайли това, което ни преподават, но и умеят да ни го представят по начин, който да ни бъде интересен и да бъде лесен за разбиране и усвояване.

Еуфория покрай изпитите

Първите ми спомени от випуск 2012-2013 на Софтуерната академия са свързани с първите изпити. Винаги съм бил много мотивиран да постигам отлични резултати и положих големи усилия да се представя на ниво на изпитите и успях. Спомням си еуфорията, в която бях, когато видях резултата от първия си изпит, той беше взет с отличие. Това ме накара да повярвам в себе си, че когато искам нещо, мога да го постигна. Ето такава мотивация ми трябваше.

Предизвикателства и награди

Големи емоции имаше около едно от предизвикателствата на Академията. Имаше задача да се направи една картинка на HTML, като можеше да се използва и CSS. Идеята много ми хареса и реших да пробвам. След време се оказа, че моето решение е събрало най-много гласове и това ме доведе до първо място и наградата - супер яката тениска на Академията на Телерик. Това ми е любимата тениска. Напомня ми за началните ми стъпки в тази сфера и винаги.

На финал на състезание по програмиране

Друг интересен момент за мен беше, когато с един от колегите, човек които изключително много уважавам, решихме да участваме в състезанието за програмиране на PC Magazine и Телерик. Времето никога не стига, но ние бяхме мотивирани да се справим със задачата на ниво и да изпратим решението си в срок. Работихме много усилено, научихме много неща по време на разработката на тази задача. Разбира се, всеки научи по нещо и от съотборника си. Наистина голямо удовлетворение беше, когато излязоха резултатите. Бяхме на четвърто място от близо 60 участници. Въпреки времето, което ни притискаше, ние успяхме да представим едно достойно решение. С моя съотборник участвахме и в други кръгове на състезанието. Нашите резултати ни класираха да отидем на финалния кръг и там да се състезаваме с най-добрите отбори.

В компанията на добри приятели

Разбира се, нашият живот в Академията е предимно учене, но не само.

Having fun with Telerik Academy

Организират се различни мероприятия, сред които семинари, развлекателни и разтоварващи курсове и не на последно място тиймбилдинг. През зимата се събрахме с колегите и трейнърите  и отидохме за една вечер на хижа. Имаше музика, добра компания и всичко необходимо за една прекрасна вечер.

Трудности винаги ще има, важно е как ги преодоляваме

Разбира се, има и много трудности и тежки моменти по време на обучението. Лекциите понякога са доста сложни и трудни за разбиране и въпреки старанието от лекторите, трябва да се разгледа материалът няколко пъти. Домашните ни също не са никак малко, нито са лесни. Това е много добър подход според мен, защото не мисля, че някои от колегите би се примирил с малкото и лесното.

Когато всичко ни се събере и идват крайните срокове за предаване на домашните, идват и датите за изпити става тежко. За мен от друга страна стои и обучението ми в Университета, което също ще завърша.

Един от най-трудните ми моменти беше свързан точно с това. Идваше краят на семестъра в Университета и точно по същото време в Академията завършваха два курса и съответно крайният срок за предаване на домашните изтичаше. Подготовката за изпитите е предизвикателство, но в допълнение ми се повреди лаптопът. Останах с вързани ръце. Нямах време да се подготвя за изпитите и бях много притеснен какво ще стане с обучението ми в Академията.

Но всяка трудност, която ни предоставя животът, ни учи как да се справяме с подобни ситуации занапред. В крайна сметка успях да взема изпитите в Университета и в Академията. Вярвам, че в Софтуерната академия се научих как се постъпва в подобни ситуации.

Ето защо смятам, че участието ми в Софтуерната Академия на Телерик се явява едно от най-хубавите неща, които съм правил за себе си. Доволен съм, че се взех в ръце и започнах да градя своето бъдеще. Намерих най-добрия начин за развитие.”