Telerik Academy

От напълно начинаещ до софтуерен инженер в рамките на една година

От: User Not Found | 28 юни 2013

Telerik Software Academy - studentПетъчният ни разказ е дело на Георги Парлъков, курсист в Софтуерната академия на Телерик и бъдеща нинджа. Той е на 30 години и в момента изцяло се е фокусирал върху обучението си в Академията. Любител е на движението, както и правилното хранене, обича през свободното си време да разпуска в компанията на приятели, да изкачва планините и да танцува. Научете как Георги преследва целта си - да стане софтуерен инженер в рамките на една година.


„В началото на следването ми в ТУ-София, когато трябваше да се ориентирам в каква посока да поема, ми се стори, че програмирането е твърде сложно и не е за мен. Насочих се другаде... Минаха няколко години и осъзнах, че в професията, която си бях избрал, има много малко възможност за промяна (реализация).

През тези години приятели - програмисти (не знаех, че е по-правилно да се казва “developer” или “разработчик на софтуер”) и QA инженери вървяха напред с големи крачки, докато аз имах чувството, че тъпчех на едно място. Възхищавах се от постиженията им, но дълго време си мислех, че няма да се справя с писане на код и създаване на софтуер. В крайна сметка надмогнах страха си и се замислих - защо и аз да не съм като тях? Защото нямам познанията и опита им?

Взех решение да стана софтуерен инженер в срок от 1 година! Сега разбирам, че това е била повратна точка в моя живот! След като веднъж взех решението и си поставих ясна цел, започнах последователно да я изпълнявам. Разпитвах, консултирах се, намерих курсове, които изкарах. После ходих на няколко интервюта, но все още ми липсваха познания.

Продължих по-нататък. Вече ми бяха разказали за Академията на Телерик и се насочих към нея.  Много се зарадвах, когато бях приет и започнах лека-полека да навлизам в този нов свят от знания и умения. И въпреки че първоначално се бях насочил към професията „софтуерeн инженер“ с предимно комерсиална цел, съвсем скоро разбрах, че съм открил своята професия-хоби (забавлявам се, докато си работя)!

Всичко което правим в Академията е супер интересно!

Мислех, че ще трябва сериозно да се напъна, за да се справя, но се оказа, че въобще не се напрягам… До ден днешен всяко домашно, всеки проект и всеки изпит си остават изпитание, но същевременно и забавление, защото ми е приятно това, което правя. Знам, че ще продължа и знам, че в крайна сметка ще изпълня даже повече от предварително поставената цел! Всеки ден се превръщам все повече в софтуерен инженер с помощта на преподавателите и на колегите от Академията. 

Надявам се, че тази история ще помогне на повече хора, които също като мен не се решават да направят решителната крачка, да се насочат към професията “софтуерен инженер”. Ще видите, че програмирането е силно зарибяващо и много вдъхновяващо занятие (обратно на повечето мнения и схващания)."