Telerik Academy

Студенти от Академията на Телерик са победителите в технологичното състезание на НАСА “Space Apps Challenge”

От: User Not Found | 22 април 2013

Екипът на Павел Колев, Кирил Николов, Атанас Керанов, Иван Жеков и Стоян Стоянов е българският победител в технологичното състезание на НАСА “Space Apps Challenge”, което се проведе на 20 и 21 април 2013 г. в Академията на Телерик. Те разработиха мобилно и десктоп приложение за отглеждане на пилета, което помага на хората в грижата за животните и им дава възможност сами да произвеждат биопродукти.

NASA Space Apps Challenge

Официално награждаване на екипа, спечелил първо място

На второ място се класира екипът на учениците от Бургас - Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров, които създадоха парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на в Космоса. Двата екипа ще се състезават на световния финал с най-добрите участници от останалите страни. Глобалните победители ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г. и да получат практически урок по летене в космоса.


Третото място в състезанието спечели проектът за създаване на лунна индустрия, разработен от Антони Жеков, Боян Маринов, Григор Дечев, Константин Диков, Николай Желязков и Ралица Никифорова. И в трите отбора има завършили и настоящи курсисти в Академията на Телерик.

В 48-часовия хакатон в София се включиха над 80 участника, разпределени в 20 екипа. На глобално ниво състезанието се проведе в 80 града и привлече над 9000 човека. Всички работиха по собствени приложения с отворен код, решаващи някой от 50-те глобални проблема, предварително зададени от НАСА.

Повече информация за събитието, глобалните проблеми и локалното жури може да намерите на уебсайта на състезанието.