Telerik Academy

Как да се подготвите за изпитите по HTML и C# в Telerik Software Academy?

От: User Not Found | 28 ноември 2012

Неусетно минаха първите курсове в Софтуерната  Академия на Телерик и дойде време за изпити. За онези от вас, които не са част от програмата, сигурно ще ви е любопитно да научите, че курсистите ни започнаха своето обучение през септември и октомври с първи стъпки в HTML и C#, за да се доближат постепенно към своята цел – да се реализират като добри софтуерни инженери.

Дните 28-ми ноември до 1-ви декември в календара на всички участници в обученията (присъствено или онлайн) са запазени за серията от изпити по HTML. Изпитът е предназначен за започналата през октомври група, както и за онлайн курсистите ни, предали всички свои домашни в срок.

 След това идва ред и на първият тестов изпит по C#. Както за септемврийската, така и за октомврийската група периода за изпита ще е съответно 10-16 декември и 17-23 декември. А ако се страхувате да не изпуснете срока за записване, не се притеснявайте - ще бъдат изпратени имейли до всички курсисти с покана и повече информация. За онлайн курсистите, условието отново ще бъде предаването на всички домашни.

5 ценни съвета как да се подготвите за изпитите по HTML и C#

Обучението в Софтуерната академия значително се отличава от уроците в училище и формата на преподаване в университетите в България. Ето защо събрахме петте най-ценни съвета, които да ви помогнат да се подготвите за първите си изпити по HTML и C#:

 1. Изгледайте видео записа на лекциите ни и разберете изучавания материал. Наизустяването на отделни въпроси няма да ви бъде от полза, т.к. сме се постарали тестовете да обхващат целия материал и да изискват логическо мислене;
 2. Постарайте се да напишете домашните след всяка тема, за да сe упражните и затвърдите знанията;
 3. Допълнителните задачи и литература са пръв приятел на курсиста, така че не се колебайте да потърсите още материали в интернет;
 4. Ако дадена задача много ви затруднява и не можете да намерите решение, попитайте за помощ във форума или някой колега;
 5. Не пропускайте да гледате (отново) специалните ни лекции за подготовка за изпита по HTML и подготовка за изпита по C#, на която беше направен примерен тест с въпроси, доближаващи се до реалния изпит и всеки от тях беше обяснен подробно.

Бонус: идеи как да подобрите резултата си по време на изпита

В допълнение искаме да споделим с вас и няколко стратегии, които да използвате по време на самия изпит, за да подобрите резултатите си:

 1. Внимателно прочитайте условието на задачите, защото може да има скрита уловка и да ви отнеме време да я откриете. Същото се отнася и за възможните отговори - винаги ще има точно един верен;
 2. Премахвайте грешните отговори докато не остане един – верният;
 3. Ако се колебаете между няколко отговора, опитайте се да изберете "най-верният", като това може да значи най-изчерпателният, най-технически коректният, най-пояснителният и т.н.

Какво представлява тестът по HTML?

За изпита по HTML можем да ви посъветваме да обърнете внимание на първата лекция – “Въведение в уеб и инструменти за разработка“. Там изучаваме основата на уеб технологиите, което е фундаментален материал за вас като бъдещите софтуерни инженери. Обърнете внимание и на различните HTML тагове, техните атрибути и особености. Разгледайте елементите на HTML таблицата и запомнете, че тя не се използва за стилизиране на дизайна на страница. Убедете се, че познавате новите семантични тагове, които HTML 5 предоставя и се старайте да ги използвате, когато създавате уеб страници. Да не пропуснем да споменем и тагa <form>, който заедно с различните input полета ни дава възможност да направим нашата страница по-интерактивна.

Изпитът по HTML ще обхваща целия материал от курса и ще е под формата на тест с 30 затворени (тестови) въпроса, които всеки от вас трябва да отговори в рамките на 45 минути. Резултатите ще излязат веднага след като приключите теста.

Какво включва тестът по C#?

За да се подготвите добре за теста по C#, припомнете си темите:

  1. Въведение в програмирането - .NET платформата и основните и компоненти, Visual Studio, основни понятия като компилиране, дебъгване, IDE, CLR и т.н.
  2. Типове данни и променливи – типове за цели и реални числа, стрингове, символи, булеви стойности и техните литерали. Не забравяйте и типа Object и Nullable types.
  3. Оператори и изрази – припомнете си всички видове оператори – аритметични, логически, побитови, за сравнение и присвояване, както и останалите специални оператори (new, is, typeof и други). Обърнете внимание на различните видове конвертиране от един тип в друг.
  4. Вход и изход от конзолата – Тестът ще включва въпроси върху различните методи на класа Console за четене и писане от конзолата. Упражнете и форматиращите низове.
  5. Условни конструкции и цикли – Припомнете си всички видове условни конструкции (if, if-else, switch) и в какви ситуации се използва всяка една от тях. Същото важи и за циклите в C# (for, while, do-while, foreach). Голяма част от въпросите ще съдържат код, който вие ще трябва да анализирате и да кажете какъв ще е резултатът от изпълнението му.

Изпитът по C# ще обхваща целия материал от курса и ще е под формата на тест с 25 затворени (тестови) въпроса, които всеки от вас трябва да отговори в рамките на 50 минути. Резултатите си ще можете да видите веднага след като приключите теста.

Курсистите ще имат възможност да се явят и на практически изпит по C#,  за да упражнят уменията си. Той е предназначен само за онези от вас, които се представят добре на теста (топ 30-40%) по C#.

Критерии, класиране и какво ви предстои от тук нататък?

Общото класиране ще бъде обявено в края на месец декември (ще получите имейл, разбира се). Под внимание ще вземем както изпитите по C# и HTML, така и домашните, присъствията и другите активности (форуми, съдействие и т.н.). Броят хора, които ще продължат присъствено да се обучават в Софтуерната академия, все още не е уточнен, тъй като изцяло зависи от представянето ви. Въпреки това очакваме между 500 и 700 курсиста да преминат напред. Всички останали ще преминат автоматично онлайн.

Ако се обучавате онлайн, но отдавна желаете лично да участвате в курсовете ни, сега е вашият шанс. Покажете най-доброто от себе си и представете отлични резултати от изпитите. Шампионите, които се наредят в топ 10% от курсистите ни (присъствено и онлайн) в общото класиране, ще получат покана да станат част от програмата Telerik Software Academy.

 Успех на всички!