Telerik Academy

Мега финал на конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик

От: User Not Found | 16 юли 2012

Четирите най-добре представили се отбора по време на 6-те задочни кръга от националния турнир по програмиране на PC Magazine и Телерик се включиха в оспорван финал за първото място и големите награди от конкурса. Финалното състезание по програмиране се проведе в учебната зала на Telerik Academy и за първи път продължи два последователни дни - 12 и 13 юли 2012.

PC Magazine Contest

Състезателите, които достигнаха до присъствения финал, благодарение на отличните си резултати от предишните няколко кръга, бяха отборите на: Антон и Станислава Богданови, Марио Стоилов и Ивайло Кирилов, Станислав Гатев и Георги Ангелов, както и индивидуално участващият състезател:  Димитър Иванов.

Финал на състезанието по програмиране - първи ден

През първия ден екипите се запознаха с условието на задачата: да създадат алгоритмичната част и визуализацията на игра с космически кораби, които се стрелят помежду си, осигурявайки възможност играта да се играе: единствено от компютър, от компютър и човек или да се противопоставят силите на двама играчи. Участниците имаха на разположение близо 12 часа, в рамките на които търсиха креативен подход за решаването на поставеното условие. Отборите впрегнаха своите знания и вложиха цялата си енергия и умения, за да реализират качествено поставената им задача. През целия ден състезателите не станаха от компютрите си, мотивирани да грабнат първото място.

Защита на проектите в състезанието - втори ден

На 13 юли 2012 състезателите презентираха своите оригинални решения пред журито, в което участие взеха представители от водещите технологични компании в България:

  • Светлин Наков – ръководител на образователната инициатива на Telerik – Академия на Телерик за софтуерни инженери
  • Георги Георгиев – технологичен трейнър в Академията и отговорник за конкурса
  • Кристиян Ташков – главен инженер, Electronics Division Europe в Джонсън Контролс
  • Даниел Стефанов – мениджър „Човешки ресурси“, Сирма Груп Холдинг АД

Победители от националното състезание по програмиране

Официалното класиране и шампионите от конкурса по програмиране бяха обявени в пресклуба на БТА в присъствието на представители от всички технологични компании, участвали със задачи в задочните кръгове.

Място

Отбор

Общ резултат

1

Станислав Гатев и Георги Ангелов

17.8

2

Антон Богданов и Станислава Богданова

15.55

3

Марио Стоилов и Ивайло Кирилов

6.6

4

Димитър Иванов

5.03

Почетното първо място завоюва отборът на Станислав Гатев и Георги Ангелов – студенти в първи курс, специалност „компютърни науки“ във ФМИ. На второ място със съвсем малка разлика в общия резултат се нареди екипът на семейство Богданови, курсисти в Софтуерната академия на Телерик. Третото място грабнаха учениците от Велико Търново Марио Стоилов и Ивайло Кирилов, а на четвърто място се нареди дванадесетокласникът Димитър Иванов от Бургас.

За да ви демонстрираме какво рално постигнаха състезателите ни в рамките на само един ден, подготвихме за вас видео на двубоя между алгоритмичните им решения. Станете свидетели на титаничния сблъсък, гледайте запис от битката между космическите кораби на първите два отбора

Награди и сертификати от състезанието

Фаталният петък се оказа изключително успешен за състезателите. Не само че представиха отлично своите проекти, но и всички участници получиха специални награди от спонсорите. „Достигането до този финал е една голяма победа, независимо кой ще спечели големите награди“ сподели Стефан Киряков – маркетинг мениджър в Сирма Груп, по време на своето приветствие.

Programming Awarding Ceremony at BTA
Официално награждаване на финалистите от конкурса по програмиране на PC Magazine и Телерик

Първенците получиха: специални електронни четци за книги, в комплект с модерни чанти за лаптоп. Състезателите, класирали се на второ място спечелиха принтер, рутер, слушалки и колонки, а момчетата от отбора, завършил на трето място, си тръгнаха с по един 19 инчов монитор. Единственият състезател, който се осмели да участва самостоятелно, получи мишка и клавиатура, заедно с редица по-малки награди.

Честито на финалистите! Пожелаваме им успех във всички техни начинания!