Telerik Academy

Динамично оптимиране – задачи и полезни техники за решаване. Класиране

От: User Not Found | 07 май 2012

Подготовка за Националната олимпиада по информатика в Алго академията на Телерик

Динамичното оптимиране (програмиране) беше основна тема на дискусия по време на втората среща от Алго академията на Телерик. Лекциите по динамично оптимиране бяха съчетани с тренировъчни задачи и разяснения, за да може учениците да усвоят практически материала и затвърдят знанията си. Състезанието се състоя от 5 по-лесни задачи и 5 по-трудни, предвидени за учениците от 8ми до 12ти клас.

сÑŠстезателно програмиране

Над 50 ученика от цялата страна се включиха в тренировъчното състезание. Благовест Господинов от Търново успя да се доближи най-много до максималния резултат от 1000 точки, с общ резултат от 970 точки. На второ място само с 10 точки по-малко се класираха: Александър Златков и Георги Георгиев от София. Осмокласникът Христо Венев зае престижното трето място, като успя да реши повече задачи от повечето негово връстници и пребори редица по-опитни участници.

Национална олимпиада по информатика - подготовка

Сред по-малките се откроиха двамата шестокласника Алескандър Георгиев от Хасково и Иван Иванов от София, които решиха с максимален резултат предвидените за тяхната категория задачи.
Вижте пълното класиране от априлското тренировъчно състезание по алгоритми.

Ако сте пропуснали урока по динамично оптимиране, ще можете да гледате запис на обучението по динамично програмиране или да се тренирате с десетте задачи в състезателната система BGCoder.

Какво е динамично оптимиране?

Динамичното оптимиране е техника за решаване на задачи по програмиране. Задачата се разделя на подзадачи, които се решават рекурсивно или последователно и от оптималното решение за подзадачите се изчислява оптималното решение на цялата задача.