Telerik Academy

Деца се учат да програмират от трети клас

От: User Not Found | 08 март 2012

Повече от 250 деца от София взеха участие в провелото се на 04.03.2012 г. първо занятие в школата по програмиране за деца от трети до шести клас. Учениците бяха основно на възраст между 9 и 12 години, но сред тях се отличаваха и по-малки начинаещи програмисти. Децата много бързо се увлякоха по програмирането и започнаха сами да пишат своите първи програми.

uroci po programirane za deca

Програма, която прави "нищо"

Първата задача на децата беше свързана със стартиране на codeblocks (среда за разработка на софтуер) и писането на програма, която не изпълнява никакви действия. Така учениците се запознаха със системата и с малки стъпки започнаха да навлизат в компютърното програмиране. В рамките на няколко часа с помощта на преподавателя си Явор Никифоров децата създадоха няколко програми, които служат като малък калкулатор. Чрез програмите децата събираха и изваждаха числа, деляха и умножаваха, търсейки какъв е коефициентът на интелигентност на човек преди и след посещение на „чалга“ дискотека.

Подготовка на третокласници за състезания

Посредством безплатната школа учениците от съвсем малки се готвят за участие в национални и международни състезания по информатика под ръководството на Явор Никифоров ,учител по информатика в Софийската математическа гимназия и ръководител на едни от най-успешните състезатели по състезателно програмиране у нас сред малчуганите. Децата в Telerik Kids Academy са следващото поколение състезатели, които ще представляват страната по международни турнири и олимпиади.

Първенци от зимните математически състезания

Докато новата школа стартира работа, откритите в началото на учебната година школи от Детската академия по програмиране вече се радват на резултатите от своите усилия. Ученици от школите на Академията по програмиране заеха призови места в зимните математически състезания, които се проведоха на 3 и 4 март в гр. Търново. Организаторите на състезанието споделят, че състезателите в групите за четвърти и пети клас са се увеличили двойно след началото на инициативата през октомври 2011 г.

Безплатни кръжоци по програмиране в страната

Школи по компютърно програмиране бяха открити в по-големите български градове като: Пловдив, Варна, Шумен, Габрово, Русе и много др. Инициативата продължава да се разраства, като през февруари 2012 бяха открити школи в Благоевград, Видин и Смолян, а през март – най-мащабната ни школа в София.

Вижте списък с школите на Детската академия по програмиране или гледайте запис от уроците по програмиране от първата ни среща в София.

Етикети: DNewsSchoolAlgo