Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Финансистът, който стана програмист

by Ina Dobrilova | авг 20, 2018

Христо Тодоров: Надскачай парадигмите, продължавай да учиш! Не бъди гъба

Христо е разработчик по душа и сърце. Част е от екипа  на Tick42, където ръководи UI разработката на ентърпрайз приложения, създадени за една от топ 5 финансовите институции в САЩ.

Но с програмиране Христо се занимава от 3 години. Преди това е бил предприемач и финансов консултант с фокус върху бизнес моделите и екуити трейдинга. Учил е икономика във Виена и международни финанси в Портсмут, а детската му мечта е била да стане финансов брокер. С времето осъзнава, че не това е истинската му страст и без страх започва отначало. На 30 години се записва в Телерик Академия и веднага след завършването ѝ започва работа в Tick42.

Hristo Todorov Tick42

Едно ново начало
Христо се гмурка в сферата на програмирането без предишен опит. Споделя, че е имал остра нужда от промяна и по препоръка на свой приятел кандидатства в Академията. С всеки следващ курс трупа нови знания и става по-уверен във възможностите си. А между редовете код създава и много близки приятелства.

„Още в самото начало Академията ми показа, че има много млади, надъхани и добронамерени хора, което ме стимулира още повече. Няма да ви лъжа, че беше лесно, но си заслужаваше. Освен това срещах безрезервната подкрепа на трейнърите.“

Той вярва, че няма такова нещо на света, което човек не може да постигне, ако се заинати достатъчно и работи усърдно. Така завършва Академията и малко след това е поканен на интервю за работа в Tick42.

„Академията ме свърза с подходящата компания. Когато излизах от интервюто, вече бях сигурен, че това е точното място за мен. Поканиха ме да подпиша договор на следващия ден. Хубавите неща се случват бързо. Почувствах се много добре тогава, и днес, година и половина по-късно, продължавам да се чувствам отлично.“

Пълна промяна
Предишната си работа Христо свързва с постоянен стрес и недостатъчно модерна среда, докато сега естеството му на работа и колективът го карат да се чувства щастлив.

„Животът ми се промени до неузнаваемост. Новата среда с позитивни, различни и интересни колеги е страхотна. Дори излизането на обяд с екипа ме зарежда с енергия. Имаме много интересни хора като личности и предишен опит. Например един от разработчиците се е занимавал полупрофесионално с футбол, а друг има диплома за спортен кинезитерапевт от Англия. Това много помага и на фирмения ни отбор по футбол. 

Той продължава ежедневно да използва наученото в Академията. Както натрупаните технологични познания, така и комуникационните умения, които определя като безценни. Като най-полезни за него откроява темите за писане на качествено код, заради динамиката в развитието на всеки проект и нуждата кодът да се скалира, тества и подобрява във времето бързо и ефективно.

Hristo Todorov - Tick42, Telerik Academy Alumni

Продължавай (винаги) да учиш
Христо описва Tick42 като комапния, която цени придобиването на нови знания и умения.

„Keep learning“ е един от основните принципи в компанията, заедно с „Don’t be a mushroom“. Това са двата ми любими израза, защото насърчават хората да стават все по-добри в това, което правят, да мислят креативно и да предлагат нови идеи, които биват чувани от основателите. А какво по-хубаво от това.“

И двата проекта, по които той работи, се използват от стотици, а понякога и хиляди банкери ежедневно – изключителна отговорност, без място за грешки. Но предишният му опит и натрупаните в Академията знания са точния микс, който помага на Христо да се справя с многобройните задачи – от писането на код и тестването му, през оценяването на техническите задачи и тяхното разпределяне в екипа, до подпомагането на новопостъпилите колеги и комуникацията с клиенти. 

„Умението, което развих като екуити трейдър, ми помага да управлявам времето си изключително добре, да мога да се концентрирам максимално и да запазвам хладнокръвие в инфарктни ситуации. А от предприемаческия ми 5-годишен опит знам, че отговорностите трябва да са много ясно разпределени в екипа, а талантът в компанията да се развива постоянно.“

Христо вярва, че когато искаш от новите колеги в екипа да дадат най-доброто от себе си, за да направят проекта по-добър, трябва да си готов да инвестираш време в тях.

„Участвам в интеграцията на новите колеги в екипа -  всички са курсисти от Telerik Academy Alpha. Те преминават през специализирана програма, която гарантира, че новите колеги ще станат продуктивни още по-бързо и им дава добри практики, за да работят качествено, концентрирано и в срок. Старая се още в началото да ги науча да не робуват на парадигми, за да могат да избират подходящи инструменти и концепции за конкретната ситуация, в която се намират. И да не се страхуват да взимат решения. 

Разнообразието от отговорности и задачи стимулират Христо да дава най-доброто от себе си всеки ден. А качеството на проектите, техния ефект и обратната връзка от клиентите са елементите, които му доставят най-голямо удовлетворение от работата. 

“Отговорностите ми са много разнообразни и това ме стимулира. Доставя ми огромно удоволствие да създавам нещо, което изглежда добре, държи се добре и върши работа на конкретни хора.”

Съвет към новите курсисти
„Академията дава толкова, колкото човек пожелае от нея. Затова приятелският ми съвет към всички, които започват Академията е да поискат максимално много от нея. И тя ще им го даде.“