Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Калин Костов: обучението в Телерик Академия е най-добрата ми инвестиция

by Yana Lukanova | апр 10, 2018

Калин е възпитаник на Първа английска езикова гимназия, след което завършва европеистика в УНСС. На 28 г. ръководи създаден от него ИТ стартъп за електронни спортове. Но осъзнава, че липсата на познания в областта на програмирането са сериозен стопер за развитие му. Става част от Професионалната Телерик Академия и само ден след завършването ѝ започва успешно професионалното си развитие в софтуерната индустрия.

Надминати очаквания

Калин започва обучението си в Професионалната Телерик Академия, защото иска да създава продукти и услуги, които да улесняват работата на много хора. Не само да генерира идеи, свързани с технологиите, но и да ги реализира на практика. Започва подготовката си в Академията, която бързо надминава и най-високите му очаквания.

„Времето и усилията, които отделих за Телерик Академия са една от най-добрите ми инвестиции до момента. Смело твърдя, че в България няма образователна организация, която да си заслужава повече. И това не са само мои думи. Познавам хора, които се връщат в България, други напускат работата си, а трети поставят на заден план университетсткото си обучение, за да могат да се отдадат изцяло на Академията“, коментира обучението си Калин.

Универсални знания

Като най-ценно умение, което усвоява в рамките на програмата, Калин посочва подхода към проблемите като програмист. С други думи, аналитичното мислене, което е независимо от постоянно променящите се технологии и езици за програмиране.

„Академията ме научи да разбирам в дълбочина основни концепции, а не да бъда потребител на определена технология или език. Това е изключително важно, защото те прави адаптивен, можеш бързо да усвояваш нови технологии, да пасваш в различни екипи и среди и да решаваш всякакви проблеми“, допълва Калин.

Светкавичен кариерен старт

Ден след като завършва програмата, Калин вече работи. Той е младши софтуерен специалист в Tick42, партньор на Телерик Академия. Участва в екипа, разработващ основния продукт на компанията - Glue42. Една от първите му задачи е да напише JavaScript програма, която да позволява на екипа му по-лесно да пишат и пускат „integration“ тестове за Glue42.

„Програмата бързо се разрастна, защото некрекъснато идваха нови идеи от мен и от колегите. Така неусетно се трансформира в един от най-мощните ни framework-ци за писане и пускане на всякакъв вид тестове“, разказва той.

Правилната компания

Още докато се обучава в Академията, Калин се запознава със Стоян Дамов, съосновател и CTO на Tick42. Един разговор с него е достатъчен, за да разбере, че това е правилното място за него.

„Достатъчно е да поговориш с ръководството на една компания, за да разбереш каква е културата в компанията. Най-големият фактор да харесам Tick42 са колегите, които са много добри професионалисти, качествени хора и дават всичко от себе си, защото им пука за това, което правят“, споделя Калин.

Съвет към новите курсисти в Професионалната Телерик Академия

Калин препоръчва на всички, които искат или не са напълно сигурни дали да участват в програмата, да се отдадат изцяло и да дадат всичко от себе би.

„Заслужава си, защото Академията отваря широко вратите към една уникална индустрия. Може да изглежда трудно, но е по силите на всеки“, споделя той.