Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Мост между обучението и мечтаната кариера

by Ina Dobrilova | дек 04, 2017

След дълги месеци на самоподготовка с онлайн материали по програмиране, Велко Николов започва първата си работа в софтуерната индустрия. Трупайки опит и опознавайки професията, той стига до два важни извода. Компанията, в която работи по това време, не е точното място за него, а в познанията му има пропуски, които възпрепятстват кариерното му развитие. Затова Велко се насочва към Професионалната Телерик Академия. Завършва я успешно преди 4 г. и веднага след това става част от екипа на Tick42, която е в топ 5 на най-динамичните ИТ компании в България според годишната класация на Капитал за малък и среден бизнес - Гепард

Инвестиция (на време) в бъдещето

Велко започва първата си работа като софтуерен разработчик след дълъг процес на самообучение и много труд. Но професионалните му цели са по-високи, а пътят към тях минава през по-сериозна практическа подготовка. Това го отвежда в Телерик Академия. „Избрах Академията, за да допълня знанията си – да науча това, което ми липсваше заедно с други мотивирани хора и с помощта на опитни професионалисти. Това беше един период на фокусирано развитие и израстване, което трудно може да се съчетае с работа“, споделя Велко. 

Участието в професионалната програма му помага да осъзнае коя е правилната за него професионална среда, носи му нови познанствата, основополагащи знания и ценен допир с индустрията. „Този период даде основата на моето технологично образование в много от универсалните и извънредно важни аспекти на професията. Освен това контактите и нагласата, които изградих в Телерик Академия, още са ми полезни години по-късно“, допълва той.

Точните място и среда за развитие

Непосредствено след успешното завършване на програмата Велко се явява на интервю за работа в Tick42 и веднага разбира, че това е правилното място за него. „Компанията е създадена от програмисти за програмисти. Топ мениджмънтът разбира какво представлява работата на ИТ специалистите с положителните страни и проблемите, които я съпътстват. Затова се стараят да осигурят на всеки най-добрите условия, за да я вършим с минимален стрес. Колегите ми са изключително добре подбрани. Всички идеи, взаимопомощ и шеги се обменят свободно, а софтуерът не е просто продукт – той е част от същността на компанията“, разказва Велко.

Велко най-много цени разнообразието от проекти и задачи в Tick42, както и възможността проактивно да допринася с нови идеи за развитието на продуктите. Отговорностите му днес включват както разработката на софтуер, така и комуникация с клиенти и съдействие на по-младшите колеги. „Така никога не се отегчавам и използвам времето си по-добре – когато се уморя да правя една от тези задачи, винаги има нещо различно, което мога да свърша“, споделя още той.

Според Велко качествата, които Tick42 търси у всеки желаещ да се присъедини към екипа й, са свързани с максимите на компанията: Буден ум (Don’t be a mushroom). Желание за професионално израстване и постоянно усъвършенстване (Keep learning). Зряло отношение и гордост от добре свършената работа (Give a shit). И не на последно място както е видно - чувство за хумор, което прави работата още по-приятна. 

Велко Николов и Стоян Дамов, съосновател на Tick42 (от дясно наляво), менторират курсистите в първата кохорта на Telerik Academy Alpha.

Съвет към новите курсисти

Велко смята, че хората, които тепърва се насочват към сферата на софтуерното инженерство, трябва да  потърсят любовта към професията, както и правилната среда и ментори. „За всичко това може да помогне Телерик Академия. Достатъчно е да се постараете да извлечете най-много от обучението си и от опита на трейнърите.“ „ Ако и днес ми се наложи да надградя или придобия изцяло нови знания, отново бих избрал да отделя нужното време и да се обучавам в Телерик Академия,“ заключава той.
Tick42 е част от партньорската мрежа на Телерик Академия. В компанията работят редица курсисти, завършили Телерик Академия, които днес допринасят за успеха на компанията.

„Една-четвърт от новоназначените софтуерни специалисти в компанията тази година са възпитаници на Телерик Академия. Те разполагат с необходимите технологични познания и най-вече нагласа, че трябва постоянно да учат и развиват уменията си. Освен това успяват да навлязат в процеса на работа много по-бързо от повечето младши специалисти - в някои случай само в рамките на няколко дни“, коментира Стоян Дамов, съосновател и главен директор „Технологии“ в Tick42.